Javni čas u Kuršumliji posvećen književniku Milutinu Uskokoviću

0

Književni klub „Milutin Uskoković“, Kuršumlija, povodom obeležavanja Dana Kluba, 28. oktobra 2016. godine, kao i Stoprve godišnjice smrti Milutina Uskokovića, znamenitog Srpskog književnika, tvorca Prvog našeg urbanog romana, čije ime nosimo a koji se, toga dana, 1915., utopio u talasima, tada, nabujale Toplice, postavši tragičnim Došljakom Kuršumlije, organizuje prigodni Javni čas sećanja na njegov lik i delo.

Uskoković je, kako je ostavio zapis u svom Oproštajnom pismu, „ne mogavši da podnese propast Otadžbine“, skočio u Toplicu sa drvenog mosta, koji je postojao u to vreme, a koji je premošćavao Reku sa obale koja zapljuskuje dvorište Poslovne zgrade Veterinarske stanice do obale Poslovnog prostora današnjeg „Metalca“.

Zbog toga i obaveštavamo da ćemo posetiti značajna mesta Uskokovićevog boravka u Kuršumliji, i položiti cveće u talase Toplice, želeći da razumete poštovanje sa kojim se odnosimo prema ovom velikanu Srpske književnosti, s pozivom da, obavestivši javnost i, sami, prisustvujete tom prigodnom činu.

U tom smislu dajemo i satnicu poseta značajnim mestima za Uskokovićevo ime gde ćemo, obeležavajući Dan Kluba, položiti Cveće pijeteta :

– 12.00. sati Spomen – bista Milutina Uskokovića u gradskom Parku, ulaz iz Ulice Vuka Karadžića,

– 13.00. sati Dvorišni prostor Veterinarske stanice, leva strana Reke Toplice, ulaz iz Ulice Milutina Uskokovića,

– 13.30. sati Prostor Ispod Mosta „Milutin Uskoković“ na ulazu u Kuršumliju, Ulica Radomira Milovanovića Sama.