Filozofsko-književna škola u Kruševcu počela od dela Dobrice Ćosića

0

Pod pokroviteljstvom grada Kruševca, a u okviru Vidovdanskih svečanosti i u organizaciji Kulturnog centra Kruševac, u zgradi Gradske uprave danas je počelo dvodnevno zasedanje 27. Kruševačke filozofsko – književne škole.

Tema zasedanja je ,,Od korena do deoba- društvena slika Srbije u 20. veku,,. Polazeći od tematski bogatog i značajnog književnog dela Dobrice Ćosića i njegove veze sa ključnim društvenim, istorijskim, političkim i etičkim promenama u Srbiji u 20. veku, učesnici Škole trebalo bi da pronađu inspirativne podsticaje za analizu, pre svega, tragičnih i dramatičnih decenija prošlog veka kroz koje je prolazila Srbija. Učesnici skupa, a njih je preko tridesetak, pokušaće da daju sliku i o ,,Antropološkim temama u knjhievnostii filozofiji danas,,, kao i ,,Vremenu ograničenog humanizma,,. Prvom sednicom predsedavao je Marko Nedić.

Iako se prilikom uobličavan jha glavne teme na sednici Saveta Škole, početkom marta dosta sporilo, ipak se , polazeći od tematski bogatog i izuzetno značajnog književnog dela Dobrice Ćosića, od njegove izrazite veze sa ključnim promenama, učesnici Škole istražujući njegov celokupni opus, kao i ostvarenja i ideje poznatih srpskih folozofa iz tog perioda do danas, pokušaće da pronadju veoma inspirativne podsticaje za svestranu kritičku analizu.

U ime organizatora, kruševačkog Kulturnog centra, goste je pozdravio direktor mr Miroslav Smiljković. On je poželeo uspešan rad svim učesnicima i podsetio na istorijat rada Škole, koja od 1989.godine utiskuje svojevrstan pečat u intelektualni milje Srbije. Prvo zasedanje odvijalo se pod nazivom „Istorija i sloboda“, nakon čega su se nizale aktuelne, društveno odgovorne, zanimljive, raznovrsne i inspirativne teme sa učešćem najuglednijih mislioca, filozofa i književnika.

Eminentni skup je otvorila zamenik gradonačelnika Jasmina Palurović.

– Drago mi je što danas mogu da otvorim Kruševačku filozofsko – književnu školu i nadam se da ćete svojim aktivnim učešćem u radu obogatiti njen sadržaj i potvrditi mesto koje ona, kao dugogodišnja i jedinstvena zajednička institucija filozofa i književnika,ima u kulturnom životu Srbije u našem vremenu, istakla je Jasminma Palurović.

Tokom dva dana biće održane 4 sednice, u naredne tri predsedavaće Jovan Babić, Slobodan Kanjevac i Zoran Avramović, uz učešće preko 30 aktivnih izlagača.

Nakon rada Škole, svi radovi biće, kao i uvek, objavljeni u Književno – filozofskom zborniku.