Evropski Motokros u Globaru kod Kruševca

0

Na stazi Globare nadomak Kruševca danas seodržava Evropsko prvenstva u moto. Tim povodom sinoć su na konferenciji za novinmare govorili gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović i predsednik Evropske moto federacije Volfgang Srb.

U Globare će se nadmetati oko 150 najboljih motociklista iz dvadesetak zemalja, u okviru: Evropskog prvenstva u kategorijama MH 65 I MH 85, otvorenog prvenstva Evrope „MH OPEN“, Mediteranskog kupa MH 85 i Balkanskog i Nacionalnog šampionata u svim kategorijama.

Staza je dugačka preko 1700 metara, opremljena po svetskim standardima, a za praćenje regularnosti biće zadužene licencirane internacionalne sudije.

Moto kros u Globaru beleži svoje početke još 2010. godine kada je zahvaljujući pionirima i entuzijastima, klubu Gajić, od naizgled neostvarive ideje, postao sportski brend kruševačkog kraja koji polako pronalazi adekvatno mesto u kalendarima trka u okvirima koji prevazilaze nacionalne.

– Naši planovi nisu skromni. Želimo da budemo domaćini Svetskog prvenstva i ja sam siguran da uz ovakvo angažovanje Kluba Gajić, podršku i pokroviteljstvo Grada i prijatelje koji su večeras sa nama i uz nas, snove možemo pretvoriti u stvarnost, izjavio je gradonačelnik Nestoropvić.

Volfgang Srb i direktor trke Herman Jakulič nakon obilaska staze u Globaru izrazili su najimpresivnije utiske.

– Staza u Globaru je primer staze „stare škole“, bez veštačkih rekvizita, već sa prirodnim preprekama, što je redak primer u svetskom motociklizmu u najpozitivnijem smislu- rekao je Volfgang Srb.

Uz očekivanje da će Kruševac postati i domaćin Svetskog prvenstva , Volfgang Srb preporučio je i izgradnju kružne staze. Gradonačelnik je najavio da Grad planira izgradnju kružne staze u kompleksu aerodroma „Rosulje“.