Etno kuća u centru Kuršumlije

0

Zahvaljujući upornosti i dugogodišnjem prikupljanju starih, etno predmeta, u centru Kuršumlije, bračni par Ilić, Ivica (44) i Nadica (35), prikupili su veliku kolekciju starih predmeta i napravili pravu etno kuću u kojoj proslavljaju sve bitnije događaje, ali je ovaj prostor otvoren i za sve zainteresovane koji žele da vide prostor u kome su nekada živeli naši preci.

Nekadašnji, sada već zaboravljeni, a neizostavni delovi domaćinstva su ovde. Od kudelje, preko ćupova i izvezenih nošnji, vunenih čarapa, pa do delova vojničkog pribora, oružja i drugog može se videti već na ulazu u ovu prostoriju u kojoj, kao da je vreme stalo.

– Godinama sam prikuplja ove predmete koje možete videti u našoj prostoriji koju smo nazvali „Etno ilić“. Ovo je svojevrsna etno kuća koju sam za svoju dušu napravio. Najveću broj predmeta u njoj je originalan, starinski, onakav kakav se nekada koristio u domaćinstvima na selu pre svega, objašnjava nam Ivica zašto je odlučio da jednu od prostorija u porodičnoj kući u samom centru Kuršumlije opremi kao etno kuću koja izgleda kada se poseti kao da je u njoj vreme stalo.

Ilići inače u ovoj prostoriji koju su opremili starinskim predmetima proslavljaju sve najvažnije događaje, od slave, preko rođendana i drugih slavlja.

– Svi koji su došli kod nas kažu da se u ovoj prostoriji, koja je opremljena kao gostinska soba nekada u seljačkim domaćinskim kućama osećaju prijatno i opušteno.  Kažu da odiše nekim mirom i spokojem. Zato u njoj i slavimo sve najbitnije porodične događaje. Tako će ostati i ubuduće, objašnjava nam Nadica Ilić koja zajedno sa suprugom brine da ova prostorija odiše harmonijom i spokojem.

14800350_1606195539683848_202827138_o

Ilići ističu da je ova, svojevrsna etno kuća, jedina ovakvog tipa u gradu otvorena za sve koji žele da je posete i upoznaju se sa nekadašnjim načinom života naših predaka.

Kažu da razmišljaju da u bliskoj budućnosti prošire i obogate sadržaj ove, starinski uređene prostorije koja čuva od zaborava nekadašnji način života sa ovih prostora koji se samo može videti na požutelim fotografijama koje su inače u malom broju sačuvane.

Više fotografija poledajte OVDE

(Autor fotografija: Igor Ristić)