Crtica iz Norveške: Pogled na Norvešku očima Kuršumličana

2

Za razliku od Srbije i moje Kuršumlije, u Norveškoj je sada, početkom septembra veoma hladno i trenutna temperatura je 10 stepeni celzijusa, mada zna da padne i na 5 stepeni celzijusa. Pored veoma lepe prirode, prilično nerazumljivog jezika i hladnog vremena – prvi su utisci koje stičete dolaskom u Norvešku.

U Norveškoj je alkohol strogo zabranjen. Ono sto sam uspeo da vidim je da mali broj mladih sedi u kafićima za razliku od npr kuršumlijskih kafića, ili ti kafe barovima, kako to Norvežani vole da kažu, retko gde ćete čuti muziku kao kod nas u Srbiji.

Ono sto ćete videti u Norveškoj je da svi mladi u kafićima pevaju “akapela”, tradicionalne norveške pesme.

Na mene je utisak ostavilo i to da su im kuće sve identične i nećete videti da su kuće različite kao kod nas, već su im sva naselja urbanizovana a visina kuća je identična i sve je “kao pod konac”.

Ono što je na mene posebno ostavilo utisak su prelepe norveške šume i fjordovi.

Hrana se u Norveškoj u 90% se bazira na ribi. Imao sam prilike da probam njihove riblje pljeskavice koje kada probate odaju utisak da su žive što se većini naših ljudi neće svideti. Setićete se odmah sa nostalgijom naših pljeskavica i roštilja.

Što se tiče devojaka, na mene je ostavilo utisak da su u većini prirodne plavuše Norvežanke i da nisu toliko lepe kao npr Italijanke, Španjolke,Francuskinje, Hrvatice ili Srpkinje.

Sve u svemu, nećete se oduševiti lepotom Norvežanki.

Ako planirate da posetite Norvešku, prvo što treba da znate je Engleski jezik, jer iako mislite da znate Norveški, nećete moći da ih razumete jer se ovde ne govori Norveški koji ste učili iz knjiga.

(Autor: Jugoslav Rakić)

2 KOMENTARA

  1. Tako je Jugo, sunce tudjeg neba ne greje kao sto nase greje! Steta je samo sto je velik odliv mozgova u potrazi za boljim zivotom, verovatno i oni kukaju, ali ne smeju javno to da kazu..

Comments are closed.