Za uređeniju Kuršumliju–postani šampion kompostiranja

1

Uz podršku nemačke razvojne saradnje, Opština Kuršumlija i JPKD „Toplica“ organizuju obuku za buduće promotere kućnog kompostiranja otpada u četvrtak, 29. juna u 10 h na gradskoj pijaci.

Na obuci će učestvovati predstavnici lokalnih ekoloških udruženja i komunalnog preduzeća, a u okviru programa predviđen je i kompost-kviz za građane Kuršumlije, te će oni koji budu učestvovali imati mogućnost da kao nagradu dobiju priručnik za kompostiranje.

Cilj obuke je da budući promoteri steknu osnovna praktična znanja o procesu kompostiranja, pravilnoj pripremi kompost mase i njenom daljem negovanju, kao i upotrebi zrelog komposta, kako bi to stečeno znanje prenosili na svoje sugrađane.

Naime, analize su pokazale da bio otpad čini oko polovine ukupne količine otpada koja nastaje u domaćinstvima širom Srbije. Ovde spadaju baštenski i kuhinjski otpad kao što su pokošena trava, grančice, uvelo cveće, ostaci od voća i povrća, ljuske od jaja i slično. Ako se ovaj otpad odlaže na deponijama pravi velike probleme jer njegovom razgradnjom dolazi do zagađenja vode i vazduha.

Zato je važno smanjiti količinu bio otpada koju bacamo u kante i kontejnere za smeće. Najbolji način da to postignemo je da počnemo da kompostiramo naš otpad kod kuće, odnosno u našim dvorištima.

Korist kompostiranja je višestruka. Ukoliko se otpad kompostira, smanjuje se količina otpada na deponijama čime se doprinosi zaštiti životne sredine i ublažavanju klimatskih promena. Kompostiranjem štedimo novac, smanjuju se troškovi upravljanja otpadom i podstiče cirkularna ekonomija.

Na kraju, ali ne i najmanje važno je da upotreba komposta pospešuje plodnost zemljišta, a na taj način smanjuje se i upotreba veštačkog đubriva.

Ova obuka realizuje se u okviru projekta nemačko srpske razvojne saradnje „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama – IMPACT“ koji sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a finansira se od strane nemačkog Saveznog ministartsva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here