Predsednik Opštine Kuršumlija: Otvorićemo Kuršumlijsku Banju i obezbediti nova radna mesta

16

U novogodišnjem intervjuu za Top Novosti, predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić je kazao da u narednoj godini očekuje da proradi Kuršumlijska Banja, reši se status ŠIK Kopaonika i da u Kuršumliju stignu značajne investicije i otvore se nova radna mesta. Predsednik Vidić je najavio i značajne infrastrukturne radove u narednoj godini kao što je kompletno uređenje centra grada i ulice Topličke.

Top Novosti: Šta smatrate najvećim uspehom, odnosno rezultatom lokalne vlasti i Vas kao predsednika Opštine u 2016. godini?

Predsednik Vidić: Osim onoga što redovno radimo vezano za infrastrukturu, tj asfaltiranje ulica, uređenje i izgradnja vodovoda i kanalizacije, mislim da je najvažnije, najbitnije da smo krenuli u uređenje osnovnih škola u saradnji sa Evropskim Progresom i Kancelarijom za obnovu koju vodi Marko Blagojević. Značajna sredstva su uložena u OŠ „Miloje Zakić“.Ukupno će biti uloženo 400 000 evra. Predviđena je potpuna rekonustrukcija ove škole, odnosno zamena krova, fasade, stolarije i mokrih čvorova. Ova škola je bila u zaista lošem stanju i nije moglo da se čeka neko novo odlaganje. Rekonstrukcija škole je urađena i u OŠ „Drinka Pavlović“ uz pomoć ambasade Japana. U njoj je izvršena zamena prozora na najvećem delu škole.

Top Novosti: Jedan od najvećih problem koji je počeo da se rešava ove godine dolaskom premijera je Kuršumlijska Banja. Dokle se stiglo sa prethodnim, načelnim dogovorom da Banja ponovo proradi?

Predsednik Vidić: Oko Kuršumlijske Banje je pravno komplikovana situacija. Takva situacija, oko vlasništva je komplikovana već 10 godina. U međuvremenu je formirana radna grupa koju čini Ministarstvo privrede, Fond penziono invalidskog osiguranja i javni i državni pravobranioc. Na sednici Vlade Srbije je rešenje doneto i toj radnoj grupi je dat rok dva meseca da pređe u vlasništvo države, a onda će država da nađe strateškog partnera, ili uradi neki vid privatizacije. Najbitnije svakako da Banja proradi. Čak i da se sve to razreši do marta, aprila naredne godine, kasni se za narednu turističku sezonu jer su potrebna značajna sredstva da se ulože da bi Kuršumlijska Banja mogla da ponovo prorardi. No, najvažnije je da se krenulo u rešavanje ovog problema. Do sada su predstavnici Vlade jedino sa Planinkom vodili razgovor o javno privatnom partnerstvu.

Top Novosti: Drugi veliki problem u Kuršumliji je Kopaonik. Ova firma je u stečaju. U međuvremenu se javio jedan značajan investitor iz Turske koji je, prema dosadašnjim informacijama, spreman da kupi ovu firmu. Koliko je to blizu nekog rešenja?

Predsednik Vidić:
Sada je sve u rukama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, bivše Agencije za privatizaciju, koja praktično vodi stečaj ŠIK Kopaonika. Tu dosta sporo ide taj proces. Potrebno je da oni objave oglas za prodaju iz stečaja. To bi trebalo da se objavi polovinom januara. U međuvremenu javila se zainteresovana turska kompanija koja se svakodnevno raspituje i koliko znam, oni su zatvorili finansijsku konstrukciju za kupovinu Kopaonika i spremni su da ulože značajna sredstva. Trenutno je sve u rukama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Top Novosti: Ono što je bila glavna primedba na rad lokalne vlasti prethodnih, pa i ove godine je otvaranje novih radnih mesta što je bilo i najveće obećanje sadašnje lokalne vlasti pre izbora. Da li očekujte da će to obećanje za otvaranje novih radnih mesta u Kuršumliji biti ispunjeno u narednoj godini?

Predsednik Vidić: Stoji to obećanje. Mi smo uradili sve što je bilo u našoj moći da se situacija u ovom delu promeni. Ono što smo mi dosada mogli da radimo to je bilo samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta. To suštinski nije moglo da da pravi efekat. Opština i da polovinu budžeta uloži u tu svrhu to nije dovoljno za konretnu promenu. Ono što se mi trudimo da konretizujemo, to je pored ŠIK Kopanika da prodamo i bivšu zgradu Konfekcije „7. Juli“. Ukoliko tu budemo uspeli da dovedemo ozbiljnog investitora, a imamo naznake da će ga biti, tu bi moglo da se uposli 200 radnika. Turski investitor je spreman da kupovinom ŠIK Kopaonika uposli odmah 500 radnika a kasnije još nekoliko stotina. Sa Kuršumlijskom Banjom koja bi trebala da proradi, mi smo blizu te cifre od novih 1000 radnih mesta. Nismo mi to lupili u predizbornoj kampanji, već je to realna mogućnost. Ulažemo maksimalni napor i meni kao predsedniku opštine je to proritetan cilj

Top Novosti: Koji su to najvažniji planovi lokalne vlasti za narednu godinu i da li očekujete da će pre svega ekonomsko-socijalna situacija u Kuršumliji da se promeni na bolje?

Predsednik Vidić: Mislim da je najznačajnije u sledećoj godini da se reše dva najveća problema – Kuršumlijska Banja i ŠIK Kopaonik. Nije realno da se to dalje odlaže i da se i naredna godina propusti bez da se reše ova dva ključna problema u našoj opštini. Tu očekujem da će da se sigurno realizuje prodaja ŠIK-a i da Kuršumlijska Banja konačno bude otvorena. Što se infrastrukture tiče, nama je priritet za narednu godinu uređenje centra grada da dobijemo trg koa i drugi uređeni gradovi u Srbiji. Drugi, veliki infrastrukturni projekat koji planiramo je kompletno uređenje Topličke ulice. Radiće se kolovoz i kišna kanalizacija. Naravno, nastavićemo i u narednoj kao i ove i prethodnih godina da asfaltiramo puteve i ulice. Sve u svemu, očekujem značajan pomak u narednoj godini za Kuršumliju.

Sve o Kuršumliji pročitajte više u novim rubrikama na stranici Top Novosti:

Foto Galerija , Istorija Kuršumlije

Književni Kutak , Znameniti Kuršumličan 

Red Vožnje , Važni Telefoni

16 KOMENTARA

  1. Vidim da pljuju rezultate sadasnje vlasti a ona je uradila vise nego mnoge prethodne. Kod nas nazalost je najvise mrzitelja i onih koji umesto da nesto rade znaju samo da pljuju.

  2. Наважнија ствар за Куршумлију би била да се коначно отвори Куршумлијска бања. Надам се да ће се то догодити ускоро да се запосли овај млади свет

  3. Ja ovo ne zelim ni da citam,sve napamet znam,sve isto kao i pre 5god.Dosta ste nas zamajavali!Ovi i dalje nastavljaju da se sprdaju sa narodom.Jel postoji jos uvek neko ko im veruje u ovo sto pricaju i obecavaju?

  4. Da,celi grad ce da se zaposli u Kursumlijsku Banju.Nece oni svoje radnike koji su vec na odredjeno ,decu svojih radnika i svoje rodjake da zaposle.Pa nece hiljadu ljudi da uposli banja sve i da pocne da radi ,vec 50tak

    • Oni mozda nekog ili tih hiljadu i uposle, a ti radis već u eps na naplatu i sad se javljas. To ti je kursumlija da opljune nekoga pa i uz onu stvar da bidne!

Comments are closed.