Održana završna konferencija projekta GIS

0

U Kuršumliji, u skupštinskoj sali opštine održana je završna konferencija projekta „Geografski informacioni sistem (GIS) alat za integralni lokalni ekonomski razvoj i razvoj turizma“ koji je odobren za sprovođenje u okviru javnog poziva pod nazivom Uvođenje i razvoj geografskih informacionih sistema (GIS), razvojnog programa Evropski PROGRES, koji je Program više donatora, finansiran od strane Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Srbije.

Projekat „GIS alat za integralni lokalni ekonomski razvoj i razvoj turizma“ predstavlja svojevrstan nastavak i nadogradnju postojećeg geografsko informacionog sistema i iskorišćavanje njegovih prednosti u turističkom razvoju opštine Kuršumlija.

Glavni nosilac projekta je Opština Kuršumlija u sardanji sa JPKD “Toplica” i Turističkom organizacijom Kuršumlija čiji je cilj da opština Kuršumlija postane povoljan ambijent za život i razvoj turizma. Implementacija je trajala osamnaest meseci, počevši od novembra 2015. godine a vrednost projekta je 99.890 EUR od čega je Evropski PROGRES isti sufinansirao sa 84.350 EUR.

Konferencija je održana sa ciljem predstavljanja realizovanih aktivnosti i rezultata Projekta sa fokusom na značaj kontinuiranog razvoja GIS-a kao seta alata, tehnika i tehnologija koji doprinosi pojednostavljivanju i ubrzavanju planiranja razvoja, upravljanju komunalnim sistemima, upravljanju resursima, informisanju građana i potencijalnih investitora i donošenju odluka vezanih za razvoj opštine.

Usvajanjem lokalnih planskih dokumenata i sklapanjem lokalnih partnerstava, omogućeno je efikasnije i efektivnije upravljanje podacima i informacijama na nivou svih lokalnih institucija. Pristup pouzdanim i ažurnim podacima o turističkim potencijalima i planskoj dokumentaciji omogućen je putem istoimenih webGIS aplikacija.

Na konferenciji su o značaju, ciljevima i rezultatima projekta „GIS kao oruđe za integralni lokalni ekonomski razvoj i razvoj turizma“ govorili v.d. načelnika Opštinske uprave Vladan Jovanović i menadžer Projekta Sunčica Nestorović. Događaju su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, javnih preduzeća i institucija i druge zainteresovane strane.

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here