Novi izgled crkve Svete Trojice u Kuršumliji

1

Arhitektonski biro „Arh Design“ iz Kuršumlije izradio je projekat rekonstrukcije crkve Sveta Trojica u Kuršumliji, a Top Novosti vam prenose kako je arhitekta Dejan Đorđević sa svojim timom uradio ovaj projekat uz osvrt na istoriju crkve koja je smeštena u centru grada.

Crkva Sv. Trojice nalazi se u centru grada. Crkva je sazidana 1902. godine. Na osnovu nekih zapisa, kuršumlijske kafedžije su inicirale njenu izgradnju i prikupljali sredstva, kako bi centar grada dobio svoje molitveno mesto. Ova crkva se znatno razlikuje od ostalih crkava ovog kraja po svojoj orijentalnoj arhitekturi i monumentalnosti. Arhitektura crkve bila je u prevazilaženju turskog uticaja. Godine 1938. sazidana je zvonara, sa leve strane od nje sazidan je parohijski dom.

Najpre, trebamo reći par reči o postojećem stanju crkve Sv. Trojice.

Kamen odnosno sokla crkve je u dosta lošem stanju. Deo kamena je otpao zbog jako niskih temperatura proteklih godina a deo se ruiniran iz istog razloga. Na određenim mestima možemo primetiti da je kamen otpao i zbog lošeg izvođenja radova. Vsina sokle na crkvi je različita i kreće se od h=60-90cm što je potrebno promeniti tj ujednačiti, navodi između ostalog arhitekta Dejan Đorđević.

Fasade je dosta dotrajala i na određenim mestima primećujem malter koji je otpao ili će otpasti u skorije vreme. Takođe, atika crkve je dotrajala i na određenim mestima u potpunosti otpala. Krovni pokrivač je delimično u lošem stanu tako da je potrebna i njegova zamena.

Potpuno ista situacija je  sa zvonikom koji je takođe predmet ovog idejnog projekta rekonstrukcije. Možemo primetiti da je fasada u još lošijem stanju nego sama fasada crkve. Takođe, potrebno je proveriti i zameniti dotrajale delove limarskih radova. Na samoj crkvi postoje olučne vertikale i horiznotale koje su postavljene u skorije vreme.

Zbog svega unapred navedenog potrebno je izvršiti detaljnu rekonstrukciju fasade crkve i zvonika kako bi crkva dobila potpuno novi izgled. Rekosntrukcija bi obuhvatila sledeće građevinske i građevinsko zanatske radove.

Novoprojektovano stanje:

Najpre je potrebno izvršiti  skidanje fasadnog sloja cementnog maltera sa zidova crkve i zvonika sve do sloja zida od pune opeke.. Skidanje maltera potrebno je izvršiti i sa venca (atike) crkve kako bi se izvršila priprema za izradu nove atike. Pored cementnog maltera takoše treba izvršiti skidanje dotrajalog i otećenog kamena sa sokle crkve.

Sav neupotrebljiv materijal je potrebno utovariti i odvesti na deponiju. Površine za skidanje maltera i kamena utvrdiće se na licu mesta u prisustvu predstavnika Crkvenog odbora i nadzornog organa. Postoji mogućnost  delimičnog uklanjanja maltera i kamena sa zidova crkve i zvonika, što znači da se deo kanema i maltera zadržava. Druga, realnija mogućnost je da se kamen i mater u potpunosti uklone sa zidova zbog svoje neupotrebljivosti.

Pre nego se započne postavljanje kamena i obrada fasada crkve potrebno je izvršiti zamenu dotrajalog i polomljenog crepa sa krova crkve.

Nakon krovopolagačkih radova portebno je izvršiti pripremu podloge za malterisanje crkve i zvonika a zatim i samo malterisanje. Malterisanje izvrštiti produžnim malterom razmere 1:3:9, površine predhodno isprskati retkim cementnim malterom. Nakon materisanja izvesti fasaderske radove odnosno bojenje i gletovanje fasadnih zidova u dva sloja i bojiti belom bojom.

Na kraju svih radova izvesti postavljanje kamena odnosno izradu sokle crkve u visini od h=100cm granitnim kamenom dimenzija prema želji Investitora. Granitni kamen lepiti lepkom TIP a Ceresit CM 16 ili sl. Podlogu je potrebno predhodno pripremitI a polaganje kamena izvesti ravno. Postavljen kamen fugovati masom TIP-a Ceresit CE 40. Na isti način izvesti postavljanje kamena na zidovima zvonika ali u vsini h=170cm, ističe arhitekta Dejan Đorđević.

Nakon izvođenja navedenih građevinskih i građevinsko zanatskih radova Crkva Sv. Trojice bi dobila sledeći izgled:

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here