Kuršumličani prvi ušli u Evropu!

0

Zakasnih prošlog popodneva da i ja uđem u Evropu! Ali zato moji sugrađani, Kuršumličani nisu! Jeste da su u malom broju prisustvovali izložbi fotografija u nekadašnjoj kafani „Evropa“, ali vrata ka tom, „nedostižnom snu“ svakog Srbina otvorena su, gle čuda u malom gradu na jugu Srbije!

Danas ipak nisam propustio priliku da se i ja pridružim njima, odabranima pa uđoh na vrata na kojima piše: „Evropa“!

A tamo, umesto poglavlja, uslova, birokrata i „svih lepota koje nas čekaju u toj Evropi“, izložene slike sa poslednje foto-kolonije „Đavolja varoš“. To u jednom delu, a u drugom, još uvek stoji izložbena postavka o Topličkom ustanku.

Bilo je tiho, svečano. Učini mi se da u jednom delu, u čošku još uvek kao sena sedi Branislav Nušić. Kažu, pisao je on u toj „Evropi“ „Sumnjivo lice“ kada je bio konzul u Prištini i prolazio kroz Kuršumliju.

Kuršumlija je tada bila mala. Pre kasaba nego grad. Ali je imala kafanu, restoran koji se kao i sada zvao „Evropa“. Ostalo je to ime do ovih dana. Pa su i danas vrata bila otvorena…

Jeste da je danas bilo posetilaca koji su se mogli izbrojiti na prste jedne ruke, ali su vrata ka tom „snu“ o ulasku u Evropu bila otvorena baš u Kuršumliji!

Na izlasku kao da čuh škripu pera i smeh nekog u ćošku…

Da li to moja mašta zbog sunca i teškog vremena, ili šta već drugo, ali nekako mislim da to Nušić piše novi roman, satirični naravno koji će se zvati:

„Kad Srbi uđu u Evropu“!

(Autor: Miloš Ivanović, urednik Top Novosti)