Iz istorije Kuršumlije: Oslobođenje od Turaka – drugi deo

0

U borbama sa 10.000 neprijateljskih vojnika (6.000 Turaka i 4.000 Arbanasa), dva eskadrona konjice i dva brdska topa,  srpske jedinice su bile prinuđene da napuste varošicu Kuršumlija na Božić 1878. godine. Tada su osmanlijske trupe ponovo ušle u Kuršumliju i izvršile pokolj.

S tim u vezi komandant Binički, u izveštaju Vrhovnoj komandi, navodi, između os-talog: “Turci kao zveri postupaju sa našim žrtvama. Kuršumlija beše iskićena glavama srpskih vojnika koji u bojevima… mrtvi ili ranjeni na bojištu ostaše. Sve glave behu pokidane sa tela, pa nataknute na kolje!“

Vrhovna Komanda Srbije, dok Ibarska divizija zauzima novi položaj na liniji Pločnik – reka Toplica – Točane – Grabovnica, glavninu svojih snaga upućuje prema Kosovu, a na pravcu Kuršumlija – Priština dejstvuje Moravski korpus, pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina Videvši takav razvoj događaja, turske snage se povlače i utvrđuju na položaju Samokovo – Prepolac.

Srpske jedinice bez borbe ponovo ulaze u Kuršumliju 19. janu-ara 1878. godine.

Bilo je to konačno oslobođenje ovog grada od viševekovnog turskog ropstva, a srpske snage, od 23. januara do 3. februara te godine, pokušavale su da zauzmu Samokovo i u tim borbama izginulo je oko 800 srpskih vojnika.

Ubrzo Rusija i Turska zaključuju primirje, čime je rat prekinut, pa su operacije na Samokovu obustavljene.

‘Godina 1878. za oblast Toplice i Kosanice predstavlja novu epohu, period slobodnog života u nacionalnoj državi.  Jedna od središnjih oblasti srpskog državnog, kulturnog i duhovnog života u srednjem veku, tako se iznova vratila svom nacionalnom jezgru, jezgru novog državnog života, koji će označiti novu istorijsku epohu nacionalnog i društvenog preporoda“ – ističe istoričar dr Slavenko Terzić u govoru, na svečanosti 22. avgusta 1996. godine u Kuršumliji, povodom stogodišnjice otkrivanja spomenika u Kuršumliji oslobodiocima od Turaka, jednog od najstarijih, možda i najstarijeg spomen-obeležja u Srbiji iz tog perioda.

Oslobođenjem Kuršumlije i proterivanjem Turaka iz Toplice i Kosanice 1878. godine, posle viševekovnog robovanja, i kopaonički i potkopaonički kraj ulazi u novu istorijsku epohu.

Kraj.

Pročitajte prvi deo priče:  Iz istorije Kuršumlije: Oslobođenje od Turaka – prvi deo

(Autor: Radoljub Gligorijević, izvodi iz knjuge “U prestonici vojvode Mrkše” koju možete poručiti na br telefona: 027 383 – 469)

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here