Brana Selova – Skadar na Toplici

0

Gotovo 30 godina se gradi višenamenska  akumulacija Selova kod Kuršumlije kojom je bilo predviđeno da snabdeva vodom za piće i zalivanje gotovo pola miliona stanovnika koliko živi na potezu do Niša, pa se može slobodno reći da se pretvorila u Skadar na Toplici i potpuno je neizvesno da li će njena gradnja ikada biti završena.

Višenamenska akumulacija Selova počela je da se gradi, sada već davne 1986. godine i nju je uloženo oko 40 miliona evra.  Sama brana, visine 70 i dužine oko 400 metara je sagrađena, ali je proteklo više od deset godina kako se stalo sa daljom gradnjom.

– Za završetak akumulacije Selova potrebno je oko 100 miliona evra, odnosno za čišćenje i punjenje jezera u dužini od oviše od 10 kilometra, izgradnju fabrike vode i cevovoda. Na izgled ovo je astronomska cifra, ali bi se ovako uloženi novac već za nekoliko godina vratio jer bi svi gradovi i oko 200 sela na potezu do Niša i sam grad Niš dobio sigurnu vodu za piće, a moglo bi da se navodnjava oko 5 000 hektara obradive zemlje, objašnjava inženjer Milosav Timotijević, izvršni direktor vodosistema „Selova“.

Računica kaže da bi samo navodnjavanjem obradive zemlje na kojoj bi moglo da se zasadi jagodičasto voće dalo prihode za nekoliko godina kolika je ukupna cena za završetak brane Selova.brana-selova-cinjenice

Razvojom poljoprivrede i sada zaprloženog zemljišta u mnogim selima čiji stanovnici sada muku muče sa vodom za navodnjavanje, a mnogi koji se odluče da posade zasade maline, kupine ili jagode, izdvajaju velike svote novca za kopanje bunara za zalivanje, nove zasade bi stvorile uslove za izgradnju novih hladnjača i sušara kao i za razvoj prerađivačke poljoprivredne proizvodnje.

Sa druge strane, prethodnih godina upravo zato što brana Selova nije završena došlo je do plavljenja, izlivanja  reke Toplice koja je svake godine pričinjavala štetu koja se meri milionima evra, praktično više nego što je potrebno da se očisti korito budućeg jezera akumulacije Selova i ono napuni sa oko 70 miliona kubika vode.

Samo punjenjem jezera, kuršumlijska opština bi mogla da računa i na razvoj sportskog ribolova i unapređenje turizma koji bi dobio novi zamajac i otvorio nova radna mesta u ovoj grani privrede koja je i najveća prednost kuršumlijske opštine.

Ostaje pitanje da li će neko u Vladi Srbije sagledati sve prednosti završetka višenamenske akumulacije Selova kod Kuršumlije čijom izgradnjom bi se pitanje pijaće vode i zalivanje velikog kompleksa zemlje duž prostiranja budućeg cevovoda ili će ova brana postati moderan primer građenja Skadra, ali u ovom slučaju na reci Toplici.

(Autor: Miloš Ivanović, glavni i odgovorni urednik Top Novosti)

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here