Nagradni literarni konkurs za kuršumlijske đake

0

Povodom obeležavanja praznika Svetog Save, Gradska biblioteka raspisuje nagradni literarni konkurs za učenike kuršumlijskih osnovnih i srednjih škola, na jednu od sledećih tema: „SVETI SAVA U MOM DOMU“, i „SVETI SAVA KAO SVETSKI PUTNIK I HODOČASNIK”. Po tri najbolja literarna sastava u svakoj kategoriji (mlađi, srednji, stariji) biće nagrađena umetničkim kaligrafijama Oca Grigorija sa likom Sv. Save, diplomama, i novčanim nagradama. Radove pod šifrom dostavljati Biblioteci, najkasnije do 23. januara ove godine.

Teme:

„SVETI SAVA U MOM DOMU“ – sa posebnim naglaskom na hrišćanskim porodičnim vrednostima, na duhu sabornosti i solidarnosti, na vrlini gostoljubivosti, na značaju tradicije i kontinuiteta porodičnih i nacionalnih vrednosti . Imati u vidu sva moguća značenja reči „dom“: kuća, porodica, domaće ognjište, zavičaj, domaće vaspitanje…, vera pravoslavna..

A) „SVETI SAVA KAO SVETSKI PUTNIK I HODOČASNIK „ :

Sastav bazirati na činjenici da je Sv. Sava u ono vreme dva puta pohodio Svetu zemlju , pa čak i Egipat i Arabiju. Sem toga posetio je Nikeju, Vizantiju, Bugarsku, a na Svetoj gori bio na samom izvorištu pravoslavne duhovnosti. Kao dragocen prtljag sa tih putovanja svom narodu doneo najvišu kulturu, i najvrednija duhovna i svetovna znanja i veštine tog doba. Može se pisati i o hipotetičkom onovremenom trećem Savinom putovanju, ili o njegovopm putovanju u našem vremenu.
Preporučena literatura za obe teme: Žitija Svetog Save od Domentijana i Teodosija, knjiga „Život Svetog Save“ – od Sv. Vladike Nikolaja Velimirovića , kao i narodna predanja i legende o Svetom Savi – posebno ona o Sv. Savi kao prerušenom /anonimnom putniku namerniku,

● Učesnici nagradnog literarnog konkursa: učenici kuršumlijskih osnovnih i srednjih škola u sva tri uzrasta (od I do IV razreda, od Vdo VIII, i srednjoškolci),

● Rokovi i oprema radova: Literarni radovi treba da budu odštampani ćirilicom na A4 formatu , i dostavljeni u zatvorenoj koverti pod šifrom. Rešenje šifre treba da bude u zasebnoj koverti. Primarno se očekuju prozni sastavi, ali u obzir će uzeti i pesme. Dostaviti Biblioteci, poštom ili lično, najkasnije do 23. Janura 2018.god.

●Tročlani stručni žiri će radove vrednovati i ocenjivati prema sledećim kriterijumima :

– Jezičko- stilska korektnost i literarnost,
– Primerenost temi i istorijskoj misiji i značaju Svetog Save,
– Originalnost sadržaja i stanovišta, odnosno, oslobođenost od ustaljenih streotipa i šablona ,
– Autentičnost doživljaja i razumevanja Savinog lika i dela ,

●Nagrade :

Prema odlukam žirija, narodna biblioteka će dodeliti po 3 nagrade u svakoj kategoriji, i to:

Prva nagrada : Umetnička kaligrafija sa likom Svetog Save , – rad i poklon Oca Grigorija , nastojitelja Manastira Svetog Nikole , + diploma,

Druga nagrada: novčana nagrada + diploma,

Treća nagrada: novčana nagrada + diploma,

Stručni žiri i organizator zadržavaju pravo da pojedine nagrade uopšte ne dodele, ili da ih drugačije preraspodele u okvirima raspoloživog nagradnog fonda.

● Nagrade će biti uručene na posebnoj svečanosti u prostorijama Narodne bioblioteke, uoči Praznika Svetog Save.

Dodatne informacije u vezi Konkursa možete dobiti putem telefona 027 381-754, ili u samoj Biblioteci.

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here