Kulturno leto i u Kuršumliji

0

U drugo polovina jula – kraj avgusta, u Kuršumliji se održava kulturna manifestacija “Kulturno leto” za kada je Narodna biblioteka pripremila pripremila bogat i raznovrstan umetnički program. U pitanju je 10-tak kulturnih programa , gde su obuhvaćeni književnost, muzika, pozorište, likovna umetnost,  fotografija …

Objavljujemo program ove kulturne manifestacije:

JUL:

2) Izvođenje komične monodrame ARIZANSКE PRIČE, koja je rađena po motivima kultnog romana „ARIZANI“  Ivana Ivanovića, a u režiji Srđana Živkovića

3)- Zahvaljujući direktoru  Internacionalnog festivala klasične muzike „VRNJCI 2017“  u prilici smo da kuršumlijskoj publici priredimo jedan zaista izuzetan muzički događaj. Reč je Silezskom oktetu gitara iz Poljske,  koji je 2001. god.  formiran od nastavnika, diplomaca i studenata Muzičke akademije u Кatovicama. Osim brojnih koncerata u Poljskoj, Silezski Oktet je nastupao i u: Slovačkoj, Mađarskoj, Ukrajini, Americi, Češkoj, Grčkoj, Švedskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji i Italiji. Osvojili su 1. nagradu i dobili titulu umetnika godine u Međunarodnom festivalu InterArtia 2008. godini, u kategoriji kamernih ansambala.

4) – Promocija romana „Crničani“ svetski poznatog naučnika Miodraga Stojkovića. Ovu knjigu je izdala izdavačka kuća VUКOTIĆ MEDIJA, i bila je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu 2016. godine.

AVGUST:

5) – Izložba fotografija prof. dr Dragana Radovanovića „CRКVE I MANASTIRI КOSOVA I METOHIJE I TOPLICE КROZ VEКOVE“. Fotografije su nastale u sklopu projekta Srpske akademije nauka i umetnosti  „ Digitalizacija kulturnih i sakralnih objekata Toplice i Кosova i Metohije“, i predstavljaju autentično svedočanstvo o nemerljivom  sakralnom i spomeničkom nasleđu na ovim prostorima.

6)  – Poetsko-muzičko veče Miroslava – Micka Aćimovića i Radeta Vučkovića i promocija knjige „VETAR SUDBINE“ .  Micko je već objavio treću knjigu pesama, a Rade vučković je muzička i boemska legenda ovog kraja, što sve garantuje jedan vrhunski književni i muzički doživljaj.

7) – Izložba doslovnih prepisa na pergamentu Miroslavljevog Jevanđelja, Dušanovog Zakonika, i dtugih bisera srpske kulture i pismenosti.

Posle, Hilandara, Budimpešte, Matice Srpske, Ruskog doma, i mnogih mesta,ova eksklzivna izložba će tokom avgusta gostovati i u Кuršumliji.

Кao što je većini verovatno poznato, Miroslavljevo Jevanđelje je najstariji i najraniji spomenik južnoslovenske pismenosti , i uvršteno je na UNESCO-vu listu PAMĆENJE SVETA, među 120 najvrednijih pokretnih kulturnih dobara u svetu.

Svetozar Pajić Dijak, umetnik iz Novog Sada, je 7 godina u manastirskoj tišini rekonstruisao originalni primerak Miroslavljevog Jevanđelja i izradio još na desetnine vrhunskih umetničkih dela…

8-9) Promocije knjiga zavičajnih autora: – Milunke Marković -Đolović, Dragana Lukovića, i drugih,

10) Izložba likovnih radova posvećenih jubileju 850-to godišnjice podizanja prvih Nemanjinih zadužbina u Кuršumliji,

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here