Direktor Agencije za privatizaciju na sednici Socijalno ekonomskog saveta Kruševca

0

Od 188 stečajeva u Srbiji, ušlo se u 76 (preduzeća bez zaposlenih radnika), druga faza je stečaj u manjim firmama (do 5 zaposlenih), da bi se prešlo na veće fabrike. (ukupno oko 5.000 ljudi ). Država raspolaže sa oko 100 miliona dolara za okončanje ovih i drugih privatizacionih procesa i pomoć preduzećima, u šta se svakako ne ubraja isplata zaostalih zarada. Ove podatkle je izneo direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara na današnjoj sednici Socijalno ekonomskog saveta Kruševca.

Savet je razmatrao aktuelnu situaciju u preduzećima u restrukturiranju, u svetlu skorašnjeg zakonskog okončanja tog stratusa i definisanja novog. Sastanak je vodio gradonačelnik Dragi Nestorović, a pored direktora Agencije za privatizaciju Ljubomira Šubare prisustvovali su načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, zamenik gradonačelnika Jasmina Palurović, predsednik Skupštine Živan Nikolić i predstavnici menadzmenta, kao i sindikata preduzeća u restrukturiranju

Agencija menja metodologiju rada, cilj je „prodati ne što skuplje, nego što bolje“ naglasio je Šubara. Preko investicija i zapošljavanja država će ubirati mnogo veće prihode nego od skupih prodaja koje se završavaju lošim ishodima i urušavanjem kapitala. Kao pravce u kome će nastupati Agencija za privatizaciju, direktor Ljubomir Šubara je kao najbolji model naveo – izbor strateškog partnera u što bržem roku, zatim – primenu unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), kao svojevrsnu zaštitu od prinudne naplate. Poslednja opcija je stečaj, odnosno analiza interesa lokalnih samouprava i države u odnosu na takva preduzeća i nastupanje u skladu sa tim.

Osvrćući se konkretno na kruševačka preduzeća u restrukturiranju, direktor Agencije za privatizaciju je izneo planove i mogućnosti. S tim u vezi, od korporacije „Trajal“ za sada je izvesno formiranje dva pravna lica čija će delatnost biti namenska proizvodnja, FAM će primeniti radnički konzorcijum sa UPPR , „Župa“ već ima veoma solidnog poslovnog partnera, a za preduzeće „Branko Perišić“ i Fabriku ulja zainteresovane su neke švajcarske kompanije. Kineski biznismeni najavili su učešće u pregovorima za „14.oktobar“, „Župu“, FAM i Trajal, a što se tiče nekada jedne od „najjačih“ fabrika u Kruševcu – IMK „14.oktobar“ – i tu je izvestan deo planiran za namensku proizvodnju. Za tekstilnu konfekciju „Crvena zvezda“ otvorena je mogućnost opstanka preduzeća putem prodaje imovine i seljenja proizvodnje u postojeću halu u Ribaru, a u odnosu na „Savremeni dom“ postoje neke inicijative stranih partnera.

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here