Zašto će internet mediji ugasiti novine i televiziju?

0

Da li možete da zamislite početak dana bez da otvorite štampano izdanje novina, ili da uključiti tv i pogledate šta to ima na televiziji? Iz ove perspektive, ovo prvo,  čitanja dnevne štampe i nekako, ali da ne uključite televizor i pogledate nešto iz ponude, e to je jako teško zamisliti. Međutim, sve upučuje da će tradiocinalni mediji tipa štapanih izdanja novina i televizije pre ili kasnije otići u zaborav.

Odgovor na ovo pitanje je ne samo daleka, već bliska budućnost koja se meri od nekoliko godina, do najviše jedne decenije kada će svima najvažniji, često i jedini izvor informacija biti upravo internet mediji.

Već sada je dnevna štampa u velikoj krizi i to ne zato što je internet postao moda, već jednostavno što su informacije koje čitate u sutrašnjem izdanju nekih dnevnih novina bajate!

U prilog tome ide i činjenica da su tiraži čak i najčitanijih dnevnih novina u drastičnom padu. Pa je prema istraživanju Top Novosti ukupan tiraž dnevnih novina na primer u Prokuplju i Kuršumliji oko 1 500 primeraka. Toliko se ukupno dnevnih novine proda na kioscima u ova dva grada.

Sa druge strane, čitani regionalni mediji kao što su Top Novosti beleže čitanost za samo jednu objavljenu vest od preko 2 do 3 000 čitalaca koji posete naše stranice kada se radi o nekoj važnoj vesti, reportaži ili nekoj drugoj zanimljivosti koju objavimo.

Ono što je pak najveća opasnost po tradicionalnu, dnevnu štampu je da vesti koje objavljuju kasne i po 24 časa! Tačnije, sve najvažnije internet mediji u ovom regionu objave samo pola sata ili sat nakon što se neki događaj odigrao.

Zahvajući društvenim mrežama, tačnije facebooku, ovakve, najvažnije vesti, ali i sve druge dostupne su širokom čitaločkom krugu i to potpuno besplatno što nije zanemarljiva stavka u budžetu i onako osiromašenih građana!

Sa druge strane, televizija, koja je i dalje u Srbiji najmoćniji medij, sve se više okreće rijaliti programima jer nema šta da ponudi građanima Srbije.

O lokalnim televizijama je izlišno govoriti ( pogotovu kada je u ponudi preko kablovskih operatera na stotine tv kanala!) jer oni nemaju pre svega stručnog kadra da isprate sve što se dešava, a sa druge strane, proizvodnja programa je veoma skupa, i plus i oni kasne sa objavljivanjem najvažnijih događaja jer kamera treba snimiti, pa nakon toga to treba izmontirati i tek sledi objavljivanje.

Za to vreme, u roku od nekoliko minuta, internet mediji mogu objaviti najvažniju vest i pratiti je iz minuta u minut ako se radi o nekom događaju koji zavređuje pažnju, praktično u živom – internet prenosu!

I da ne zaboravimo da u prilog internet medija idu i smart telefoni sa kojih se čitaju internet mediji praktično minut ili dva nakon što objave vest. Preko društvenih mreža se te vesti šire, ako su zanimljive – kao požar i veliki broj čitalaca ih pročita, pa ne postoji nikakav interes da ih sutra dan čitaju u dnevnim novinama ili kasnije gledaju na televiziji!

I možda ono što je najvažnije – čitanost. I to je na strani internet medija, pa tako Top Novosti beleže od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada poseta samo jednoj objavljenoj vesti (vidi u Top Novostima broj pregleda najčitanijih vesti koje se mere do čak 50 000 pregleda!).

Sve u svemu, tradicionalnim medijima tipa dnevne ili periodične štampe je odzvonilo u ne dužem roku od deset godina. Televizija će se možda duže održati, ali i njima sledi odlazak u istoriju.

A što se tiče internet medija, i njima sledi “selekcija”, pa će opstati oni koji čitaocima pružaju  pravovremene, istinite i u multimedijalne (fotografije i video) informacije.

(Autor: Miloš Ivanović, glavni i odgovorni urednik Top Novosti)

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here