Završen Sabor višnjara u Velikoj Plani

0

U prokupačkom selu Velika Plana drugog dana „Topličkog sabora višnjara“, koji je organizovan u sklopu privredno-turističke manifestacije „Dani višnje“ čiji je pokrovitelj Opština Prokuplje, dodeljene su nagrade najboljim proizvođačima višnje, vina i rake, priznanje su dobili i vlasnici najuređenijeg dvorišta ali izabrana je i „Mis višnje“ za 2016. godinu .

Ovom tradicionalnom skupu voćara, prisustvovao je veliki broj meštana Velike Plane i okolnih sela.

Žiri je odlučio da ovogodišnju titulu „Mis višnje“ ponese Marija Lazović. Prva pratilja je Milica Maletić, a druga Milica Lazović.

Za najboljeg ovogodišnjeg proizvođača višnje na teritoriji prokupačke opštine proglašen je voćar Miloš Ilić iz sela Donja Stražava. Ovaj voćar u svom višnjaru danas je ubrao oko 11 tona kvalitetne oblačinske višnje.

Drugo mesto zauzeo je Vladan Milanović iz Velike Plane, a treće Slaviša Orlović iz Resinca.

Za najboljeg proizvođaća vina proglašen je Dragan Maletić iz Velike Plane.

Šampion u proizvodnji rakije ove godine je Dragan Virijević. Drugo mesto zauzeo je Miša Matković, a treće Barać Časlav svi iz Velike Plane.

Za najboljeg proizvođača organske hrane nagradu je primio Ljubinko Vasiljević iz sela Gornja Rečica, a nagrađen je i proizvođač maline Zoran Maletić..

Žiri je doneo odluku da su vredne ruke Dušanke Bićanin uredile najlepše dvorište .

Dipolome i nagrade nagrađenima uručili su Miroljub Paunović i Milica Erić, ali i Velikoplanjani Nenad Tomović i Predrag Jakovljević.

Bogat kulturno – umetnički program, sastvaljen od pesme i igre, u kome su uživali posetioci manifestacije pripremio je KUD “Abrašević” koji radi u okviru prokupačkog Doma kulture.