Za oporavak Župe potrebna milijarda dinara

0

Klizišta su za mnoge poljoprivrednike Župe velika nevolja. Vredni vinari i vinogradari, kao i proizvođači obojenog jagodičarskog voća se još nisu oporavili od prošlogodišnje gradonosne štete, a tada su od grada najviše štete od preko 200 miliona dinara imali Donje Rataje i Mrvoš, a štete od ovogodišnjih klizišta prema nepotpunim propcenama iznose više desetina miliona dinara. Od 11. marta do danas u Župi je evidentirano preko 70 klizišta, a javljaju se i nova. Za to, kao i za oporavak napukle putne mreže i sanaciju drugih infrastrukturnih objekata Župi je potrebna milijarda dinara.

Župljane , ipak, raduje to što su ovi vredni ljudi složni i što je politička situacija u Opštini Aleksandrovac jedna od najstabilnijih u Srbiji. O svemu tome, kao i nekim drugim pitanjima razgovarali smo sa predsednikom Opštine Aleklsandrovac dr Jugoslavom Stajkovcem.

– Situacija je na pojedinim mestima veoma kritična, jer je ugroženo više stotina hektara poljoiprivrednih parcela, a kao što je poznato, Župljani najvećim delom ostavuju egzistenciju od poljoprivredne proizvodnje- kaže dr Jugoslav Stajkovac.

Prema njegovim rečima najugroženije su tačke na državnom putu broj 207, od Aleksadrovca prema Jošaničkoj Banji, gde je nekoliko dana saobraćaj bio potpuno prekinut.

– Sada je taj putni pravac osposobljen za saobraćaj, ali se usporeno odvija na mestima gde su klizišta, koja su i dalje prisutna. Čekamo da se malo stabilizuje vreme kako bi moglo da se krene sa sanacijom. Ovaj putni pravac je ionako bio u lošem stanju, a klizišta su ga sad praktično i gotovo uništila na jedno desetak kilometara od Aleksandrovca, pa očekujemo da Javno preduzeće ,, Putevi Srbije,, sanira klizišta i da sredi taj putni pravac koji je veoma značajna komunikacija koja povezuje Moravsku i Ibarsku dolinu, kaže Stajkovac.

Pored ovih sedamdesetak klitišta, evidentirano je i na desetine šteta na objektima.

– Nekoliko kuća u Raklji i Donjim vratarima je neupotrebljivo za stanovanje, nekoliko ekonomskih objekata je uništeno, a i dalje traje prijavljivanje šteta na stambenim i ekonomskih objektima. Komisije su na terenu, pa konačnu procenu još nemamo, a sigurno je da se radi o nekoliko desetina miliona dinara. Normalno, da Opština Aleksandrovac neće biti u mogućnosati u narednom periodu da u potpunosti sama sanira klizišta, pa očekujemo pomoć od Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava, kaže Stajkovac.

Njega, kao i sve Župljane , ipak, raduje što je političko bezbednosna situacija u Župi najstabilnija u Srbiji.

– Skupštine Opštine Aleksandrovac traju najviše pedesetak minuta, zbog konstruktivnosti u radu. Na vlasti u Aleksandrovcu su Grupa gradjana ,, Pokret za Župu,, i Demokratska stranka. U opoziciji su SPS i SNS, ali svi odlično sara]ujemo.Od formiuranja ove većine ni jedan poroblem nismo imali. Sve je u najboljem redu. Potpuna politička stabilnost, pa sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo politićki jedna od najstabilnijih opština u Srbiji, kaže dr Jugoslav Stajkovac.

Njega, takođe, raduje i što je pri kraju sanacija škola.

– Sanirali smo 28 školskih objekata, 16 domova kulture. U gotovo svim selima izgrađena je nova putna mreža, ostala su samo još dva sela da se priključe na vodovod sa Željina, kaže Stajkovac.