Vojni lekari obišli žitelje planinskih sela kuršumlijske opštine

0

Na inicijativu Vojske Srbije, a u saradnji sa Opštinom Kuršumlija, Domom Zdravlja i Crvenim Krstom, uspešno je relizovana akcija ”Vojni lekar na selu”. Cilj akcije bio je da  se meštanima planinskih  kuršumlijskih sela u Mesnoj zajednice Dobri Do omogući medicinski pregled (merenje šećera u krvi i krvnog pritiska), kao i zdravsteni saveti vojnih lekara i medicinskih tehničara.

Potpukovnik Treće brigade Kopnene vojske Željko Petrović, nakon posete meštanima kuršumlijskog sela Trepeze kazao je da se radi o redovnoj akciji pripadnika Vojske Srbije.

– Žitelji sela koje smo obišli imali su priliku da u razgovoru sa medicinskim tehničarima saznaju više detalja oko aktivnosti naše jedinice. Velika nam je čast što smo imali priliku da pomognemo i da se družimo sa ljudima koji su i pored svojih problema i dalje čvrsto uvereni da je život na ovom prostoru moguć, bez obzira na otežane uslove i lošu saobraćajnu povezanost, kazao je je potpukovnik Treće brigade Kopnene Vojske  Željko Petrović.

Akciji se priključio i kuršumlijski Dom Zdravlja, gde je tim povodom direktor Uranija Petrović istakla da nadležne službe Doma Zdravlja redovno obilaze i proveravaju zdravstveno stanje stanovnika u najudaljenijim kuršumlijskim selima.

– Akcije ovakvog tipa su od velike važnosti za meštane koji žive u planinskim predelima, duž administrativne granice saKosovom.  Akcija “Vojni lekar naselu” je dobro  osmišljena,  imajući u vidu da u tim predelima uglavnom žive staračka domaćinstva, te meštani nisu u mogućnosti da često posećuju  Dom Zdravlja u Kuršumliji i preventivno koriste naše usluge. Bilo bi lepo da sličnih akcija bude i ubuduće, naglasila je dr UranijaPetrović.

Tom prilikom, sekretar Crvenog Krsta Kuršumlija  Milomir Nikolić, podelio je 15 paketa meštanima u selu Trpeze  sa životnim namirnicama, sredstvima za ličnu higijenu i brašno.