Uspešna saradnja Udruženja osoba sa invaliditetom i Opštine Kuršumlija

0

U okviru projekata Pomoć u kuci za stara lica i osobe sa invaliditetom  Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije u saradnji Opštinom Kuršumlija, Ministarstvom rada,zapošljavanja i socijalne politike i Nacionalnom službom za zapošljavanje reaalizuje projekte pomoci u kuci za   80 korisnika starih lica i osoba sa invaliditeom u kome je upošljeno za osamnaest lica.

Radi se projektima pomoći u kući i nege za stara lica i osoba sa invaliditetom koji su akreditovani u Zavodu za socijalnu zaštitu Srbije, kao i obučenih lica od strane Nacionalne službe za zapošljavanje.

Sa druge strane, predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlija, Marko Filipović kaže da se radi o važnim projektima pomoći  u kući za osobe invaliditetom i stara lica, Filipović ističe da se oba projekta realizuju u narednih šest meseci i da posebnu zahvalnost  i podršku duguje  lokalnoj samoupravi koja podržava projektne aktivnosti udruženja i pokazuje dobar primer saradnje udruženja i lokalne samouprave koja je stala iza ovih projekata.

Filipović je naglasio da osamnaest gerentodomaćica rade u okviru dva projekta pomoći u kući starim licima i osobama sa invaliditetom. Jedan projekat je odobren od strane Ministarstva rada zapošljavanja i socijalne politike u kojem je nosilac projekta SO-Kuršumlije  na kojem radi 5 geronto domaćica na period od 6 meseci dok je drugi od strane Nacionalne službe za zapošljavanja koji se finansira preko javnih radova od strane Opštine Kuršumlija  gde je upošljeno 13 lica  na period od 6 meseci.U okviru ova dva projekta obuhvaćeno je 80 korisnika starih lica i osoba sa invaliditetom.

Predsednik kuršumlijske opštine Radoljub Vidić pohvaljuje i ističe dobru saradnju sa Udruženjem osoba sa invaliditetom Kuršumlije i predsednikom udruženja Markom Filipovićem za uspešnu realizaciju projekata iz oblasti socijalne zaštite i unapredjenja položaja marginalizovanih grupa, osoba sa invaliditetom i starih lica kojima se bavi udruženje. I da u skladu sa lokalnim akcionim planom podsticanja zapošljavanja kao i unapređivanja položaja marginalizovanih grupa,  starih lica i osoba sa invaliditetom podsticalo da se u prethodnim godina uspešno realizuje partnerstvo sa udruženjima na lokalnom nivou.

Po zadnjem popisu stanovništva  u opštini živi 21.606. stanovnika, od toga je 5.111. starih lica, odnosno 12,5% starih lica i osoba  sa invaliditetom  Broj starih lica  koja nemaju redovna mesečna primanja je 1847. Smisao ovih projekta jeste da se život starih  lica i osoba sa invaliditetom  ove ciljne grupe učine čovečnijim, boljim i lepšim ističe Filipović. Projektom se pružaju usluge starim licima  i osobama sa invaliditetom u cilju preovladavanja staračkih teškoća, hroničnih bolesti, invalidnosti,  vraćanje optimizma, stvaranje osećanja pripadnosti grupi, bolje uklapanje u socijalnu sredinu, podsticanje i usmeravanje susedske i srodničke solidarnosti.

Projekat se bavi problemima starih lica i  osoba sa invaliditetom na teritoriji Kuršumlije. Činjenica je da veći broj starih lica i osoba  sa invaliditetom ima osećaj usamljenosti, izolacije i odbačenosti. Iskustva govore da veliki broj starih  lica sa invaliditetom bez porodičnog staranja, kojima je usled starosti, teže pokretljivosti, hronične bolesti, invalidnosti i dr. neophodna pomoć drugih lica  kako u kupovini namirnica, spremanju hrane, održavanju higijene stana, plaćanju računa i dr. tako i u ostvarivanju komunikacije i stvaranju osećaja da nisu odbačeni od strane društva.

Obrazac prijave zahteva za pomoć u kući za stara lica i osobe sa invaliditetom možete dobiti u kancelariji Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlija kao i na web portalu Opštine Kuršumlija:  www.kursumlija.org

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here