Upis za likovne radionice u Kuršumliji

0

U okviru Projekta Umetnost vizuelnog predstavljanja koji sprovodi Centar Fenix Kuršumlija, u sredu 20. 01. 2016. u 12 časova u kuršumlijskoj Kancelariji za mlade vršiće se upis polaznika za likovna radionica crtanja i slikanja koju vodi profesor Jelena Petrović i održavaće se dva puta nedeljno i to sredom i četvrtkom od 17 do 19 časova. Projekat finansiraju Fondacija Ana i Vlade Divac i Opština Kuršumlija a pomažu Kancelarija za mlade iz Kuršumlije i Narodna biblioteka Kuršumlija.

Na radionici crtanja, polaznici bi se upoznali sa tehnikama crtanja ugljenom na pak papiru, crtanju „po modelu“ (mrtva priroda, portret…), malim i kroki crtežima, kao i eksperimentisanje sa različitim suvim i mokrim tehnikama(pastel, akvarel, gvaš…). Radionica je zamišljena tako da se kroz niz vežbi i zadataka obuhvati sve gore pomenuto.

Radionicu bi započeli studijom crtanja mrtve prirode i paralelno sa time radili i male crteže. Pošto bi se studija radila vise dana, za nju bi bila potrebna veća koncentracija, tako da bi polaznici paralelno sa time radili i male crteže gde bi mogli da ispolje ideje i energiju koju bi dalje razvijali. Nastavili bi sa crtanjem studije portreta koja bi se takođe radila par dana i naravno za sve to vreme bi se radili i mali crteži. Na kraju svaki od očesnika uradio bi i po jedan rad baziran na ideji koju su dobili kroz radionicu.

Radionica bi imala i edukativni karakter, u smislu da bi se na njoj učilo o istoriji umetnosti i polaznici bi se upoznavali sa radom poznatih umetnika i učili o pravcima u umetnosti i njihovom razvoju. Od umetnika bi spomenuli, Rembranta, Van Goga, Pikasa, Degaa, Matisa, Baskijata, Vorhola, Haringa i mnoge druge. U našoj biblioteci u Kuršumliji, sa kojom odlično sarađujemo postoje knjige o umetnosti i puno monografija o umetnicima, tako da bi od njih pozajmljivali knjige i pokazivali polaznicima.

Radionica je namenjena mladima Kuršumlije, od najmlađih do srednjoskolcima i zavisno od broja prijavljenih bi se formirale grupe sa kojima bi se rad usklađivao uzrastu.

Na kraju radionice napravila bi se izložba na kojoj bi smo izložili radove nastale u radionici i imala bi otvoren karakter tako da bi celokupno građanstvo bilo pozvano putem medija i društvenih mreža na otvaranje ove izložbe. S obzirom da je Kuršumlija nerazvijena opština ovakva manifestacija bi jako znacila građanima i u širem smislu.

Cilj radionice je popularizacija likovne umetnosti kod mladih i razvijanje kreativnosti kod istih.

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here