U toku Sabor višnjara

0

U Velikoj Plani kod Prokuplja održava se  dvodnevni „Sabor višnjara“ u sklopu privredno-turističke manifestacije „Dani višnje“, čiji organizator je Opština Prokuplje.

Na otvaranju ove manifestacije, osim proizvođača i otkupljivača iz Velike Plane i okolnih sela, bili su prisutni državni sekretar u Ministarstvu finansija Predrag Filimonović, zamenik predsednika Opštine Prokuplje i predsednik Organizacionog odbora manifestacije „Dani višnje“ Miroljub Paunović i članovi Opštinskog veća.

Otvarajući ovu tradicionalnu manifestaciju, Filimonović je naglasio da je ponosan što je Topličanin, koji svoj zavičaj nosi u srcu i koji u svakoj prilici prenosi glas o lepotama i duhovnom bogatstvu ovog kraja.

– Junaštvo, tradicija, kultura i ljubav prema zavičaju daju poseban mentalitet Topličana i zato su manifestacije i sabori, kao što je „Sabor višnjara“,“Vidovdanski sabor“ u Kondželju, „Dani šljive“ u Blacu od velikog značaja, rekao je on i dodao da velike zasluge za održavanje svih dosadašnjih 10, pa i ove 11. po redu privredno-turističke manifestacije, pripadaju organizatoru Predragu Jakovljeviću.

Predsednik Organizacionog odbora 11. po redu “Sabora višnjara“ Predrag Jakovljević zahvalio se rukovodstvu lokalne samouprave koja je pomogla da se održi ovaj tradicionalni skup proizvođača i otkupljivača višnje.

– Bez obzira na lošu ovogodišnju otkupnu cenu, sa proizvodnjom kvalitetne oblačinske višnje, po kojoj je prokupačka opština nadaleko poznata, treba nastaviti i prilagoditi je novim standardima i zahtevima tržišta, rekao je on i naglasio da su ovakvi skupovi prilika da se proizvođači od eminentnih stručnjaka upoznaju sa novim tehnologijama u proizvodnji ovog voća.

Sabor 1

U kulturnom delu programa nastupila je poznata pevačica Dragana Radosavljević Cakana i pevač Čedo Marković, kao i trubači.