U Rasinskom okrugu nema „nodularnog dermatitisa“

0

Gradonačelnici Kruševca, Novog Pazara, Kraljeva, Prokuplja, Leskovca, Pirota i Zaječara, kao i nadležne veterinarske i zdravstvene službe danas su u Gradskoj uprav Kruševca , razmenili informacije o pojavi virusnog oboljenja „nodularni dermatitis“ ili bolest kvrgave kože kod goveda. Izjavu za medije dao je savetnik premijera prof. dr Dragan Glamočić. On je kazao da u Rasinskom okrugu nema ,,nodularnog dermatitisa,,.

Bolest je došla iz Afrike, nakon čega je registrovana u Bugarskoj i Makedoniji. Prenose je komarci, muve i drugi insekti, napada goveda, a simptomi su : rane na koži, oticanje nogu, kašalj, curenje iz nosa, obilna pljuvačka, infekcija oka i dr. Inkubacija traje oko mesec dana, a jedini tretman obolelih goveda je eutanazija. Virus se ne prenosi na ljude i nema razloga za zabrinutost..

Na području Srbije, bolest je evidentirana samo na teritoriji Pčinjskog okruga.

Apeluje se na vlasnike goveda da sve sumnjive slučajeve prijave nadležnoj Veterinarskoj stanici, a država je formirala Operativni štab sastavljen od predstavnika iz Ministarstva poljoprivrede, unutrašnjih poslova, odbrane, zdravlja…Sve službe koordiniraju aktivnosti u cilju suzbijanja bolesti.

Na svim rizičnim punktovima, vrši se preventivna dezinsekcija, a uskoro se očekuju i vakcine iz Evropske unije. Nadoknada štete za obolela goveda već je počela i vrši se u realnom iznosu.