U Prokuplju obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu  

0

Polaganjem venaca na spomenik Topličkim junacima palim u ratovima od 1912. do 1918. godine   u Prokuplju je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Vence na spomenik položili su delegacija Opštine Prokuplje, pripadnici Treće brigade kopnene Vojske Srbije, koja baštini tradiciju slavnog Gvozdenog puka i predstavnici boračkih udruženja.

unnamed-3

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović rekao je da je ovo veliki dan kada je okončan Prvi svetski rat i kada se sa ponosom poklanjamo grobovima srpskih junaka i topličkih vojnika koji su dali svoje živote za slobodu i otadžbinu.

– Završetak Velikog rata bio je veliki i slavan povratak hrabrih srpskih i topličkih ratnika na svoja ognjišta. Vratili su se oni koji su vojevali najveće bitke od Cera, preko Krfa i Solunskog fronta, braneći svoju zemlju od okupatora. Velike žrtve srpskog naroda i srpske vojske u Prvom svetskom ratu imale su mitsku dimenziju. Heroizam i pobeda srpskog naroda i vojske  u Velikom ratu su istorijske činjenice, činjenice o slavi i ogromnom doprinosu Srbije svetskoj istoriji. To je pobeda koja nas čini ponosnim narodom, rekao je predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

U kulturnom delu programa učesvovali su učenici Osnovne muzičke škole „Kornelije Stanković“ i Osnovne škole „Milić Rakić-Mirko“.

unnamed-5

Fotografije: Služba za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje