Srednjevekovni vitezovi u Kruševcu

0

Kroz Lazarev grad i centar Kruševca danas je u pratnji plemića i plemkinja, kao i brojnih građana, prodefilovalo 60 vitezova iz Srbije, Hrvatske i Bugarske, a među njima viteške grupe Svebora, kruševačkog viteškog Carskog Kneza Lazara i beogradskih Belih orlova.

Oni su u predvečerje za građane Lazarevog grada uz srednjevekovnu muziku, ispred kampova i Lazareve kule imali viteške borbe. Udarali su topuzi i sevali mačevi i koplja, a koliko su udarci bili teški tako su se i tresle viteške glave i padali šlemovi.

U Kruševcu se, inače, tradicionalno slavi Vidovdan. Ove godine po prvi put, umesto dosadašnjeg višedecenijskog Vidovdanskog saborovanja, organizovan je Prvi Međunarodni Vidovdanski Vitez fest. To je zasmetalo beogradskom Kraljevskom Redu vitezova, pa je kruševački vidovdanski festival nazvao plagijatom, pokrivajući se svojim Vitez festom za Vrbicu i Cveti na Kalemegdanu i mačem Despota Stefana Lazareviča koji je uručen planetarnom vitezu Novaku Đokoviću. Kao da je tu stavljena tačka i sve završeno.

Ali iz Kruševca, iz Turističke organizacije, koja je organizovala Prvi međunarodni Vidovdanski Fest festival , kao i iz viteškog Carskog Svetog Kneza Lazara uzvraćaju viteški udarac.

Direktorka Turističke organizacije Kruševac Suzana Milosavljević.
Direktorka Turističke organizacije Kruševac Suzana Milosavljević.

– Vitezove nije izmislio Beograd, pogotovo ne Kraljevski Red vitezova. Vitezovi su u Kruševcu uvek bili i ostaće. Umesto da da dođu da zajedno obeležavamo Vidovdan, da se grupišemo u svim gradovima i podstičemo mlade na slogu, Kraljevski Red Vitezova iskazuje ljubomoru i zavist. Šta im smeta Vidovdan i Vidovdanski Vitez festival, ako oni već štite Vrbicu i Cveti. Očekivalo se da podstiču mir i slogu medju Srbima, a ne da optužuju i razdvajaju. Njihovo je neviteško postupanje, a ne naše. Optužuju za navodni plagijat, kako im je neko preuzeo festival, a oni Vidovdanskli Vitez festival nikada nisu imali, odgovara na udarac iz Kraljevskog Reda vitezova direktorka Turističke organizacije Kruševac Suzana Milosavljević.

Viteški, iz Lazarevog grada, u kome je posle viteške borbe brojnih vitezova održan koncert vojnog ansambla ,,Stanislav Binički,, a potom i koncert Danice Krstić.