Slovenačka delegacija posetila Opštinu Prokuplje

0

Opštinu Prokuplje danas je posetila delegacija pobratimljene slovenačke opštine Kočevje, na čelu sa zamenikom gradonačelnika Kočevja Romanom Hrovatom i načelnicom Opštinske uprave Ljiljanom Stefanič. Cilj posete je predstavljanje realizovanih projekata u lokalnoj samoupravi Kočevje, koje finansira Evropska unija i iznalaženja mogućnosti finansiranja projekata iz pretpristupnih fondova, u opštini Prokuplje.

Goste iz Slovenije primio je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović i predsednik SO Prokuplje Dejan Lazić, sa predstavnicima Opštinskog veća i prokupačkih javnih preduzeća i ustanova.

– Čast mi je i zadovoljstvo da pozdravim naše goste iz bratskog Kočevja i da im poželim prijatan boravak u našem gradu. Ovde su predstavnici obrazovanja, sporta, kulture, javnih preduzeća, kao i vatrogasne jedinice dveju opština, čiji je cilj razmena iskustava i primena dobre prakse, rekao je predsednik Simonović.

U cilju upoznavanja gostiju iz Kočevja sa opštinom Prokuplje prikazana je video prezentacija „Prokuplje grad svetog Prokopija“koju je pripremila Služba za odnose sa javnošću opštine Prokuplje.

Predstavnik Kočevja, zamenik gradonačelnika Roman Hrovat izrazio je zadovoljstvo zbog nastavka i unapređenja saradnje opština Kočevje i Prokuplje, koja će se i ozvaničiti potpisivanjem sporazuma o bratimljenju 3. oktobra u Kočevju.

– Ovakve posete nam mnogo znače, jer mi smo spremni da stalno učimo i primenjujemo ono što je dobro. Nastojimo da inteziviramo međusobne kontakte, a u daljim međusobnim posetama želimo da uključimo i učenike, kako bi i oni imali priliku da razmene iskustva i upoznaju jedni druge, rekao je Hrovat.

U okviru radnog dela posete, u Svečanoj sali Opštine Prokuplje organizovan je sastanak predstavnika škola, potom je delegacija Kočevja posetila Narodni muzej, Vatrogasnu službu, Javno komunalno preduzeće „Hammeum“ i akumulaciju Bresnica. U popodnevnim satima predviđen je obilazak arheološkog nalazišta Pločnik i spomenika prirode Đavolja varoš. Drugog dana posete planirano je razgledanje grada i odlazak na Beli Kamen, sa mogućnošću obilaska Opservatorije na Vidojevici.