Sedam miliona dinara za Prokuplje od Ministarstva kulture

0

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije „Gradovi u fokusu 2018“ Prokuplje se našlo među 22 odobrena projekta i sa ukupno sedam miliona dinara biće finansiran prokupački projekat pod nazivom “Prokupačka epigenija“.

Po oceni ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića kroz ovakvu finansijsku pomoć lokalnim samoupravama za razvoj kulturnog života, infrastrukture, rekonstrukciju, adaptaciju, obnovu objekata, zatim kroz finanasiranje kulturnih manifestacija, doprinosi se da kulturni život u Srbiji bude bogatiji, raznovrsniji i pre svega, decentralizovan.

Ocenivši da je dobro što su lokalne samouprave pokazale više interesovanja ove godine nego u prethodne dve, ministar je rekao da će se potruditi da sledeće godine bude izdvojeno i više od 150 miliona dinara, jer smatra da oni to apsolutno zaslužuju.

Ministar je ovom prilikom posebno pohvalio opštinu Prokuplje koja je u poslednje vreme mnogo napredovala u oblasti kulture i rekao da će on to imati u vidu i tokom dalje obostrano dobre saradnje za dobrobit građana Prokuplja

Predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović zahvalio se na svemu što je ministar Vukosavljević do sada uradio za naš grad i istakao da se zahvaljujući njemu pomera fokus sa većih kulturnih centara, kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, na manje pa je tako i mala opština Prokuplje na jugu Srbije naišla na razumevanje.

– Prokuplje je malo mesto ali nadaleko poznato po junaštvu, burnoj istoriji, Topličkom ustanku, pesniku Radetu Draincu, istakao je Simonović i još jednom se zahvalio ministru što je prepoznao zasluge naše opštine i poklonio pažnju Prokuplju.

Simonović je ovom prilikom naglasio da je tako dobra saradnja rezultirala i novčanom pomoći Ministarstva i podrškom projektima ustanova kulture.

Govoreći o saradnji sa Ministarstvom predsednik Simonović je naglasio, da je ministar Vukosavljević jedini ministar kulture koji je u poslednjih 48 godina duge istorije “Drainčevih susreta” pesnika prisustvovao ovoj manifestaciji i lično uručio nagradu laureatu, što najbolje govori o tome sa koliko posvećenosti i pažnje obavlja posao ministra.

Ovom prilikom rečeno je da je ove godine za finansiranje prijavnjeno 75 projekata, što je za oko 50 odsto više nego prethodne godine.