Prokuplje se odužuje junacima Gvozdenog puka

0

Žiri za izradu spomen-obeležja Drugom pešadijskom puku „Knjaz Mihailo“ Prvog poziva u Prokuplju, čiji je predsednik Aleksandar Simonović, predsednik Opštine Prokuplje, jednoglasno je usvojio idejno rešenje akademskog vajara Čedomira Ristića.

– Drago mi je da smo uspeli da posle toliko godina počnemo izgradnju ovakvog impozantnog i dostojanstvenog spomenika, jer njihova žrtva nema cenu za slobodu koju su nam doneli. Spomenik će uraditi Prokupčani, potomci junaka Gvozdenog puka i na ovaj način im se odužiti, rekao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.
Na današnjem sastanku na kojem je prezentovan projekat prisustvovali su i načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović, većnica za kulturu Milica Erić, predstavnici Vojske, Crkve, lokalne samouprave i ustanova kulture.

Spomenik će biti visok pet metara, a procena njegove vrednosti je milion i sto četrdeset hiljada dinara. Nalaziće se u spomen parku kod Železničke stanice, za koji je idejno rešenje dao dipl.ing.arh. Milan Radovanović.

S tog mesta je 7. oktobra 1912. godine krenuo Gvozdeni puk u balkanske ratove. Spomenik će biti u obliku Karađorđeve zvezde sa više figura. Imaće četiri reljefa sa likovima pukovnika Milivoja Stojanovića Brke, Milunke Savić, Flore Sends i generala Tranijea.

Idejno rešenje budućeg spomen parka posvećenog Gvozdenom puku
Idejno rešenje budućeg spomen parka posvećenog Gvozdenom puku

Autor idejnog rešenja za izgradnju ovog spomenika, akademski vajar Čedomir Ristić je ovom prilikom istakao da nema većeg zadovoljstva za umetnika nego da ima svoje delo za rodni grad.

Planirano je da svečano otvaranje spomenika bude 12.10.2018. godine, kada se navršava sto godina od datuma oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu. Na ovom sastanku dogovoreno je da istoričari daju predloge teksta koji će biti ispisani na spomeniku, a predstavnici Vojske su istakli da će u svemu ovome i ubuduće učestvovati i pomagati u domenu svojih mogućnosti.