Prokuplje dobilo najsavremeniji teleskop na Balkanu

0

Na planini Vidojevici, udaljenoj 25 kilometara od Prokuplja, postavljen je i pušten u rad najsavremeniji teleskop na Balkanu. Teleskop nazvan „Milutin Milanković“, prečnika glavnog ogledala 1.4 metra,obezbedila je Evropska komisija za istraživanja i inicijativu i nadležno ministarstvo u okviru projekta „Belissima“, a njegova vrednost iznosi milion evra.

Astronomska stanica na Vidojevici postala je jadna od vodećih i najsavremenijih stanica ovakve vrste na prostoru jugoistočne Evrope i prema rečima astronoma, vratiće Srbiju u centar istraživanja u oblasti moderne posmatračke astronomije.

Novi teleskop dvostruko je veći od teleskopa s kojim su astronomi u Srbiji do sada radili, potpuno je automatizovan i prema očekivanjima astronoma, omogućiće niz naučnih otkrića u narednom periodu.

-Novi teleskop predstavlja bitan prodor u posmatračkoj astronomiji beogradske Astronomske opservatorije i služiće isključivo u naučne svrhe. Korišćenjem različitih astronomskih tehnika moguće je posmatranje bliskih galaksija, izučavanje mase Mlečnog puta, kao i praćenje malih tela poput kometa i asteroida, kazao je astronom na astronomskoj stanici na Vidojevici, Miodrag Sekulić.

Inače, astronomski stručnjaci tvrde da je astronomska stanica nadomak Prokuplja u potpunosti opravdala svoja očekivanja i pretpostavke da je nad Vidojevicom nebo kristalno jasno i najprozračnije u čitavoj Srbiji, zbog čega je povoljno za astronomska istraživanja.