Prokupački mališani posetili Muzej

0

I ove godine su mališani Predškolske ustanove „Neven“ u okviru „Vukovih dana“ posetili Narodni muzej Toplice i upoznali sa etnološkom zbirkom ove ustanove od nacionalnog značaja.

– Ovo je šesta godina kako na ovaj način sarađujemo sa našim najmlađim sugrađanima, predškolcima , odnosno sa ustanovom čiji su oni polaznici. Tako se i ova generacija mališana upoznala sa vremenom i predmetima, kojima su se ljudi u Vukovo vreme služili, rekla je ovom prilikom muzejski vodič Nataša Jovanović.

Ona je istakla da su deca uvek veoma znatiželjna i da sa velikom pažnjom i slušaju i pitaju kako se živelo u vreme našeg reformatora srpskog jezika i pravopisa Vuka Karadžića.

– Najveću pažnju mališana svake godine ipak izazivaju odevni predmeti, ali i sve ono što čini našu etnološku zbirku. Tu je i posuđe, zatim alati za rad, potom narodni instrumenti. Sa velikom pažnjom i oduševljenjem deca slušaju i o običajima koji su se sprovodili i poštovali u našim tadašnjim porodicama, naglasila je Jovanović.

Ona je dodala da je ovo izuzetan način i prilika da se najmlađima, ali i osnovcima i srednjoškolcima dočara prošlost, u kojoj su se odigrali važni istorijski događaji i stasavale veoma značajne istorijske ličnosti, koje su svojim radom obeležile našu i svetsku istoriju.

U muzeju ističu, da ovakav vid učenja najmlađih u ovoj ustanovi kulture, predstvlja i njenu svojevrsnu promociju.