Pomogao komšiji – isključili mu struju!

2

Da je moguća i drugačija priča nego da „komšiji crkne krava“, govori slučaj iz blačkog sela Stubal u kome je komšiji isključena struja jer je pomogao komšiji kome su radnici EPS-a prethodni isključili struju zbog duga!

Naime, nakon što su zbog duga od 22 000 dinara Milošu Rakićeviću (62) iz Stubala kod Blaca isključili struju, on je od komšije preko štekera na terasi priljučio par sijalica i zamrživač. Nedugo zatim, radnici EPS-a su i njegovom komšiji isključili struju pod obrazloženjem „da je neovlašćeno priključio drugog korisnika“!

– Priznajem da sam imao dug za neplaćenu struju u iznosu od 22 000 dinara. Tražio sam nekoliko puta reprogram, ali nisu pristali. Nisam imao da platim i isključili su mi struju uprkos tome što sam im kazao da u kući imam majku invalida i suprugu koja je nakon operacije na postelji. Bez posla sam i jedini prihod nam je majčina minimalna penzija. Nisu se na ovo obazirali pa sam pokušao da se snađem, objašnjava hod po mukama Rakićević.

Kaže da je najbližeg komšiju pitao da mu pozajmi struju sa štekera sa terase njegove kuće. Međutim, nakon što je privremeno pozajmio struju za par sijalica i zamrzivač od komšije, u petak oko 14 časova, radnici EPS-a su struju isključili i njegovom komšiji!

– Koliko znam, ostavili su papir da su struju komšiji isključili jer je navodno „neovlašćeno priključio drugog korisnika“. Sada sam komšiji koji mi je izašao u susret doveo u nevolju. Ne razumem odakle ovakva osionost i obrazloženje da je sada i komšija kriv. Hrana iz zamrzivača će se pokvariti, a ja zaista nema odakle da platim dug, kaže rezignirano Rakićević.

Sada su dve kuće u mraku u blačkom selu Stubal. Komšijska sloga ovoga puta nije pomogla, pa je izgleda ona preovlađujuća da „komšiji crkne krava“ ipak pre primerana nama, posebno kad država „preuzme stvari u svoje ruke i trenira strogoću“.

2 KOMENTARA

  1. Moguće da je isključenje usledilo suprotno odredbama člana 86. Zakona o zaštiti potrošača. Prema tim odredbama, distribucija nije mogla izvršiti isključenje ukoliko je potrošač redovno plaćao tekuću potrošnju. Za raniji dug od 22.000,oo dinara, distribucija je imala pravo, a po ovim odredbama i dužnost da utuži. Naravno, distribucija ima obavezu i pismeno da upozori korisnika 30 dana pre isključenja. Ukoliko isključenje nije u skladu sa odredbama člana 86. Zakona o zaštiti potrošača, može se podneti tužba sa privremenom merom za priključenje. Svaka čast komšiji, ali činjenica je da je neovlašćeno priključio domaćinstvo ovog što nije plaćao. Ne radi se tu o struji za par sijalica i zamrzivač, već je priključenje izvršeno za sve potrebe. To ne samo da nije dozvoljeno, nego je i opasno.

Comments are closed.