Počele Vidovdanske svečanosti

0

U amfiteatru Slobodišta, u Kruševcu pred više hiljada gledalaca sinoć je svečano otvorena manifestacija „Vidovdan 2016“.

Povelju „U ime živih“, po tekstu Dobrice Ćosića, pročitao je gradonačelnik Dragi Nestorović. Tradicionalna završna priredba predškolaca ove godine je pod nazivom „Deca, u ritmu muzike za ples“.

Na priredbi je učestvovalo preko 800 mališana sa gradskog i seoskog područja. Nastupali su u okviru 10 različitih plesnih tačaka, a voditelji programa bila su deca vrtića koja su kroz autentičnu najavu, uvela posetioce u svet razigrane dečje mašte, pesme i igre, kojom se simbolično opraštaju od bezbrižnog detinjstva, otvarajući vrata novog poglavlja u životu – školovanja i obrazovanja.

Pre toga , o brojnim i raznovrsnim programima, na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, govoril su zamenik gradonačelnika Jasmina Palurović, pomoćnici gradonačelnika Jelena Milanović, Dragana Milićević i Nikola Popović, kao i direktori ustanova u kulturi i predstavnici udruženja, organizatora manifestacije.

Brojni program biće realizovani u organizaciji ustanova u kulturi, javnih preduzeća i udruženja građana . U okviru „Vidovdana 2016“ biće organizovane pozorišne predstave „Nemušti jezik“ i „Valjevska bolnica“ u organizaciji Kruševačkog pozorišta. Tradicionalna Filozofsko-književna škola i triptih „Raspeto Kosovo,, , te Vidovdanski eko-dan „Kruševac zeleni grad,, su deo programskog sadržaja manifestacije, koju će upotpuniti i koncert Filharmonijskog orkestra sa Krfa , a nastupiće i vojni orkestar „Stanislav Binički“.

Fond za podsticanje razvoja mladih talenata i ove godine po tradiciji dodeliće nagrade i priznanja učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola. Biće održani i brojni sportski turniri i Balkanski šampionat u atletici u organizaciji Sportskog saveza i Sportskog centra.

Na Vidovdan od 8 časova u crkvi Lazarici biće služena Sveta arhijerejska liturgija,a nakon toga biće Litija i pomen i polaganje cveća na Spomenik Kosovskim junacima u organizaciji kruševačke eparhije, Vojske Srbije i grada Kruševca.Organ izatoriu manifgestacije najavili su prisustvo brojnih delelgacija pobratimskih gradova, svečanu sednicu Skupštine grada i dodelu Vidovdanskih nagrada.