Počast junacima Topličkog gvozdenog puka

1

U selu Igrištu, danas je otkriven spomenik Drugom pešadijskom puku 1. poziva “Knjaz Mihajlo”, poznatijem kao – Toplički gvozdeni puk.

Spomenik Gvozdenom puku otkrili su predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i jedan od inicijatora podizanja spomenika Rade Petrović, biznismen iz Beograda, koji je poreklom iz Igrišta.

Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić je nakon otkrivanja spomenika kazao da se radi o značajnom događaju jer je podignut prvi spomenik ovom legendarnom srpskom puku.

– Današnji dan je dokaz da ih nismo zaboravili a ovaj veličanstveni spomenik pripada svim junacima tog doba. Ovim im odajemo počast koju su zaslužili svojim junaštvom,  kazao je predsednik Vidić i naglasio da najveće zasluge za podizanje ovog spomenika imaju meštani Igrišta koji su pokrenuli ovu inicijativu.

U ime načelnika generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, komandant 3. brigade Kopnene vojske, brigadni general Mile Jelić je kazao da je ovo značajan događaj kojim se odaje počast junacima Gvozdenog puka koji su proneli slavu srpskih ratnika u dva rata, 1912. u Balkanskom  i Prvom svetskom ratu od 1914. do 1918. godine.

Ovom prilikom, Života Jevremović je u ime Udruženja Gvozdeni puk-Igrište je predsedniku opštine simbolično predao ključ spomen parka gde se nalazi spomenik pojasnivši da je ovo udruženje formirano samo da se podigne spomenik i da se gasi jer je svoj zadatak obavilo i da brigu o njemu treba da preuzme opština.

Istovremeno, sveštenici su služili pomen poginulim junacima Gvozdenog puka a nakon toga su predstavnici udruženja i potomci položili scveće kraj spomenika.

1 KOMENTAR

Comments are closed.