Otvorena Rosa škola roditeljstva u Kuršumliji

0

U prostorijama Doma zdravlja u Kuršumliji otvorena je Rosa škola roditeljstva u kojoj će roditelji u ovom gradu imati priliku da dobiju stručne savete i podršku tokom trudnoće, porođaja i prvih godina odrastanja deteta. U školi će biti angažovani pedijatri, ginekolozi, patronažne sestre i stomatolozi, koji će pomagati roditeljima u snalaženju u njihovim novim ulogama. Kroz brojne radionice i predavanja trudnice i roditelji će dobijati kredibilne savete o fizičkoj aktivnosti, ishrani i nezi bebe.

Rosa skole roditeljstva 02U 2016. godini uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije otvara se 5 prvih škola roditeljstva, a osim Kuršumlije škole će dobiti Vranje, Ub, Požarevac i Surdulica. Škole roditeljstva otvorene su u renoviranim prostorijama i kompletno su opremljene prema najvišim standardima.

– Ministarstvo zdravlja je veoma ponosno što danas sa Rosa vodom otvaramo Školu roditeljstva u Kuršumliji i što osnažujemo postojeću mrežu škola. Od sada će bebe i roditelji u Kuršumliji imati stručnu pomoć koja će doprineti lagodnijim prvim danima roditeljstva. Škole će biti dragocene u osamostaljivanju roditelja i prepoznavanju svih izazova koje roditeljstvo donosi i njihovom uspešnom prevazilaženju, izjavila je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik ministra zdravlja, Sektor za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu.

Lekari i medicinsko osoblje koje će voditi Rosa škole roditeljstva u domovima zdravlja širom Srbije prošli su akreditovanu obuku Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd tokom maja 2016. godine, a koja je u skladu sa poslednjim dostignućima profesije.

– Rosa je još jednom okupila veliki broj građana koji su kupovinom pakovanja od 1,5 litra vode podržali ono što je važno – porodicu i budućnost dece kroz osnivanje prvih škola roditeljstva u sredinama u kojima ovaj vid podrške nije postojao. Zahvaljujući podršci građana i Ministarstva zdravlja, zajedno smo podržali oko 2.000 beba širom zemlje i to je najveći motiv da nastavimo sa otvaranjem ukupno 20 škola, izjavila je Milica Stefanović, predstavnica Rosa vode.

Podsetimo, osnivanje Rosa škola roditeljstva usledilo je nakon uspostavljanja tri banke humanog mleka u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu u periodu od 2010. do 2015. godine.