ORPAK zaustavio Hajku na vuka

0

Najavljene Hajke na vuka za 21. februar na podjastrebačkim terenima u reonu Velikog Šiljegovca neće biti. Za to se potrudila kruševačka organizacija za zaštitu životinja ORPAK, koja je od svih nadležnih instanci, pa i od ministra odbrane Bratislava Gašića tražila da se zaustavi hajka na vuka i izvojevala pokretanje projekta ,, Monitoring vuka u lovištu Rasina,,.

,, Nakon apelovanja da se zaustavi „hajka na vuka“ koja je zakazana 21.02.2015. godine u Velikom Šiljegovcu, jutros je predsednica ORPAK-a Lela Bucek razgovarala sa predsednikom LU Kruševac Vladimirom Kostićem i nagovešteno je da hajke neće biti već ručak koji označava završetak lovne sezone. Danas je i izvršena inspekcijska kontrola u prostorijama LU Kruševac i od ove godine treba da krene projekat „Monitoring vuka u lovištu Rasina“ koji će trajati godinu dana radi utvrđivanja brojčanog stanja vukova na teritoriji Rasinskog okruga u zavisnosti od statistike znaće se u budućnosti da li je vuk strogo zaštićena vrsta u našim krajevima. Nažalost kao što svi znamo da je lov Zakonom dozvoljen, na mnoge stvari nećemo moći da odreagujemo, ali uvek ćemo moći da reagujemo protiv osoba koje muče i zlostavljaju životinje – pa i one divlje, reagovaćemo kao i do sada na nezakonite radnje, radnje koje predstavljaju Krivična dela i strogo su kažnjive, kao što je jamarenje, ubijanje strogo zaštićenih vrsta, ubijanje i lovljenje pasa i mačaka…. stavljanje zamki i narušavanje prirodnog staništa divljih životinja. Ovog puta se svima zahvaljujemo na podršci, kao i Ministru Bratislavu Gašiću koji se odazvao iako je van zemlje,, navodi se u obaveštenju kruševačkog Orpak-a.

Ovo društvo za zaštitu životinja je pre nekoliko dana na društvenoj mreži Facebook pokrenulo inicijativu za sprečavanje lova na vukove u Kruševcu.

,, U jeku sezone lova na vuka ovo udruženje je ministru odbrane Bratislavu Gašiću, nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, sekreatarijatu za zaštitu životne sredine uputilo apel kojim ukazuje na na veliku štetu koja se čini nehumanom i nezakonitom hajkom na vuka,,.
Udruženje je tražilo i da se preuzmu sve potrebne Zakonske mere i zaustavilov na vuka planiran za 21. februar u Velikom Šiljegovcu kod Kruševca.

U dopisu je navodeno da je Zakonom o divljači zabranjen lov u vreme kada je lovište pogođeno požarom, poplavama, snežnim nanosima, poledicom i drugim elementarnim nepogodama, što je prošle godine bio slučaj i u našoj zemlji.

”Kao što znamo prethodne godine smo imali velike količine padavina, izlivanje reka, poplave, klizišta, ugrožena su i naselja , što traje duže unazad, na planinama je pao veliki sneg, jako je hladno i ima poledica. Vukovi, kao i ostale divlje životinje, su takođe pogođene svim ovim nepogodama, skloništa su im uništena, izvore hrane takođe nemaju dovoljno, preživljavaju jedva i gore nego mi ljudi. Zato vas molimo da se što hitnije uključite i zaustavite ovu hajku koja će samo još više dovesti do stresa, haosa i uništenja divljih životinja.”, navedeno je u dopisu ORPAK-a.

Ovo udruženje zahteva i da se , budući da u Srbiji brojnost populacije vuka nije na zavidnom nivou, proveri i naloži objavljivanje brojčanog stanja svih divljih životinja, pogotovu sada vuka-što je Zakonska obaveza. ORPAK ističe da je hajka u kojoj učestvuje i do 1.000 lovaca sa psima, veliki stres za divljač i da prilikom progona budu i povređene i da umiru u najstrašnijim mukama, što se kosi za Zakonom koji se odnosi na zaštitu životinja.

“Novi Zakon o divljači i lovstvu doneo je brojne novine kada je u pitanju vuk. Primenom Bernske konvencije vuk je svrstan u kategoriju divljači koja uživa tretman lovostajem zaštićene vrste i u narednom periodu će se propisati lovna sezona na vuka u našoj zemlji ( vuk u Deliblatskoj peščari odnosno na teritoriji Vojodine uživa status trajno zaštićene vrste). Takođe, novim Zakonom o divljači i lovstvu predviđeno je, da su u grupnom lovu na vuka neophodni stručni pratioci”, piše u dopisu udruženja, uz dokaze da je vuk potpuno nestao ili je drastično proređen u Skandinaviji, zemljama Beneluksa, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Mađarskoj. Veoma je ugrožen i u Italiji, Španiji, Portugalu, Češkoj i Slovačkoj.

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here