Održan Sajam zapošljavanja u Prokuplju

0

Danas je u prostorijama Nacionalne službe za zapošljavanje u Prokuplju održan Sajam zapošljavanja. Ovo je prvi sajam u ovoj godini, a u planu je organizacija još jednog sajma, kao što je i prethodnih godina bio slučaj.

Svi zainteresovani su imali prilike da se u toku 2 sata, koliko je sajam trajao, upoznaju sa poslovanjem 11 firmi na teritoriji Topličkog okruga. Mnogima je ova manifestacija prilika da se zaposle po prvi put, ali ima i onih koje zanima promena već postojećeg posla.

Na današnjem Sajmu ponuđen je veliki broj radnih mesta, a najviše šansi imali su oni koji imaju srednje obrazovanje. Najtraženiji su mašinbravari, varioci, bravari, viljuškaristi, metalostrugari, zidari, armirači i pomoćni radnici, dok je manja potreba za elektrotehničarima, elektroničarima, ekonomistima i pravnicima.

– Na teritoriji Topličkog okruga trenutno je 15 700 nezaposlenih, u odnosu na prošlu godinu to je za oko 3,15% manje, ili 513 lica. To smatramo uspehom, s obzirom da prošle godine nije bilo subvencija i podsticajnih sredstava za zapošljavanje osim javnih radova, gde je zaposleno 39 lica, dok su ostali zaposleni uz posredovanje Nacionalne službe, rekla je Ljiljana Stojanović, savetnica za zapošljavanje NSZ Filijala Prokuplje i dodala da su raspisani javni pozivi za ovu godinu koji se odnose na subvencije za samozapošljavanje, za otvaranje radnji i ulazak u biznis, kao i javni pozivi poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta.

Očekuje se i program aktivnih mera za zapošljavanje u saradnji sa lokalnom samoupravom, tako da će biti dosta podsticajnih sredstava za nezaposlene.

– Nezaposlenost je gorući problem, ne samo u Topličkom okrugu, već i u celoj zemlji. Ipak, kada govorimo o našem okrugu, najviše nezaposlenih je upravo u Prokuplju, čitavih 50% od ukupnog broja. Na drugom mestu je Kuršumlija, sledi Žitorađa, i na kraju Blace, rekla je Stojanović.

Što se tiče kvalifikacione strukture, na evidenciji je najveći broj lica bez kvalifikacije ili sa osnovnom školom 32%, zatim sa trećim i četvrtim stepenom po 25%, dok je najmanje lica sa šestim stepenom i fakultetom po 4%.. Što se tiče godina starosti, najviše je nezaposlenih lica od 20 do 30 godina i od 45 do 54 godine starosti, što znači da je polovina nezaposlenih u punoj radnoj snazi.

Kada su u pitanju aktivne mere zapošljavanja, raspisan je javni poziv za ovu godinu, uveliko se razmatraju zahtevi i odobravaju oni koji ispunjavaju uslove. Do sada je 39 lica zaposleno u svojstvu pripravnika, očekuje se odobravanje zahteva u toku godine, dokle god bude sredstava za zapošljavanja u ovoj godini.

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here