Obuka za gerontodomaćice

0

Dom zdravlja Prokuplje u saradnji sa Narodnim univerzitetom Niš, već treću godinu za redom sprovodi obuku za gerontodomaćice.

– Svrha obuke je osposobljavanje kandidatkinja za zanimanje gerontodomaćice, što podrazumeva samostalan rad i obavljanje poslova u oblasti negovateljstva. Osposobljavanjem za gerontodomaćice kandidat stiče znanja i veštine u komunikaciji sa starim licima, pružanju pomoći u održavanju lične higijene, ishrani, nabavci namirnica, uzimanju lekova, kao i održavanju dobrog i stabilnog stanja osobe o kojoj brinu. Obuka se sastoji iz teorijske nastave, vežbi u kabinetu i praktičnog dela sa korisnicima, kazala je portparol Doma zdravlja, Marija Stošić i dodala da je polaznicima za vreme obuke obezbeđeno pravo na plaćanje prevoza , kao i osiguranje u slučaju povrede na radu.

Obuka će trajati do kraja decembra, odnosno 160 nastavnih časova, nakon koje polaznici dobijaju sertifikate za stručno pružanje usluga starim i bolesnim licima, što im daje mogućnost za zaposlenje u zemlji i inostranstvu.