Obrazovanje Roma prioritet

0

Na sastanku predstavnika romske nacionalne manjine u Prokuplju prezentovane su afirmativne mere upisa dece romske nacionalnosti u srednje škole i na fakultete, na osnovu novog Pravilnika koje je donelo Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Pored koordinatora za romska pitanja iz Kuršumlije, Merošine i Prokuplja, pedagoških asistenata i budućih nastavnika romskog jezika, sastanku je prisustvovao i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine , Vitomir Mihajlović i Ljuan Koko, savetnik za romski jezik.

Novim Pravilnikom pripadnici romske nacionalne manjine mogu da se upišu u srednju školu pod povoljnijim uslovima, radi postizanja pune ravnopravnosti u sticanju obrazovanja..

U okviru programa uvođenja romskog jezika u osnovno obrazovanje, naglašeno je da je potrebno da se što veći broj roditelja prijavi, kako bi bili ispunjeni neophodni uslovi, a to znači da jedna škola mora da ima najmanje 15 učenika koji su se izjasnili za učenje romskog jezika, kao izbornog predmeta.

U opštini Prokuplje živi oko 400 dece romske nacionalnosti, prijavljivanje je u toku, a konačni rezultati ankete biće završeni u septembru, kako bi od oktobra u osnovne škole bio uveden romski jezik.