Obeležen Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu

0

Povodom Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu Inspektorat za rad je danas održao konferenciju za novinare. Prisutnima se obratio Dušan Milojević, koordinator u Odseku inspekcije rada u Prokuplju.

– Cilj nam je da na današnji dan, Svetski i nacionalni dan bezbednosti i zdravlja na radu, pošaljemo apel poslodavcima, sindikatima i zaposlenima da svi, u svojoj moći, činimo sve da bismo obezbedili sigurne i zdrave uslove rada za naše zaposlene – što je, naravno, interes i poslodavaca, i zaposlenih, i sindikata, i društva u celini. Zdrava radna mesta su nam veoma bitna, a cilj nam je da bude 0 povreda na radu, 0 profesionalnih oboljenja, rekao je Milojević.

On je istakao da je bezbednost u radu zajednički zadatak i poslodavaca i zaposlenih, kao i Inspektorata za rad. U periodu od 1. januara do kraja marta 2015. godine prijavljeno je ukupno 35 povreda na radu, od toga 8 teških povreda, a jedna sa smrtnim ishodom. Od ukupnog broja povreda 9 se dogodilo na putu od mesta stanovanja do mesta rada, i obrnuto, a vremenske prilike su izazvale 13 povreda na radu. Reč je o povredama na koje očigledno nije mogao da utiče ni poslodavac, kao ni zaposleni.

– Poslodavci se uglavnom ponašaju u skladu sa propisima i povrede nastaju najčešće zbog brzopletosti i loše organizacije rada, rekao je Milojević.

On je dodao da je u ovogodišnjem planu rada Inspektorata prioritet suzbijanje rada na crno i sankcionisanje poslodavaca koji na ovaj način krše zakon. U prvom kvartalu 2015. godine prilikom vršenja inspekcijskih nadzora zatečeno je 30 zaposlenih na radu bez zaključenog ugovora o radu ili drugog ugovora. Nakon inspekcijskih nadzora zaključen je ugovor o radu sa čak 23 zaposlena. Kazne za poslodavce su velike, zaprećena kazna za preduzetnike je od 300 do 500 hiljada dinara.

Iako su inspektori i dosad bili na terenu skoro 24h, od nedavno je Inspektorat dobio i zvanično drugu smenu. Ovim se najavljuje intenzivniji rad Inspektorata, a sve sa ciljem poboljšanja uslova rada u Topličkom okrugu.

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here