Obeležen Svetski dan bez duvanskog dima u Prokuplju

0

Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima, Dom zdravlja Prokuplje i Medicinska škola „Dr Aleksa Savić“ ogranizovali su akciju merenja krvnog pritiska i vrednosti šećera u krvi, koja je od 9 do 11 časova sprovedena u pešačkoj zoni u Prokuplju.

-Sekcija zdravstvenog vaspitanja Medicinske škole i Preventivni centar Doma zdravlja danas su na usluzi svim građanima koji žele da provere svoje zdravstveno stanje, proverom krvnog pritiska i vrednosti šećera u krvi. Ova akcija ima za cilj da ukaže na štetnost duvanskog dima po zdravlje, istakla je nastavnik zdravstvene nege Slađana Stanković i dodala da su građani veoma zainteresovani za svoje zdravlje, što potvrđuje i gužva ispred štanda zdravstvenih radnika i učenika.

Svetski dan bez duvanskog dima, 31. maj obeležava se s ciljem da se ukaže na na zdravstvene rizike koji su povezani sa upotrebom cigareta.

Ovaj dan obeležava se na inicijativu Svetske zdravstvene organizacije. Prema podacima te organizacije, upotreba duvana je poprimila epidemijske razmere i predstavlja jednu od najvećih zdravstvenih pretnji u svetu.