O starima i nemoćnima u Kuršumliji ima ko da brine

0

Na teritoriji kuršumlijske opštine sve više je starih i nemoćnih koji su ostali sami da žive pa im pomoć koju pružaju gerentodomaćice u mnogome olakšava život. Takav je slučaj sa Svetlanom Milosavljević (76) iz kuršumlijskog naselja Pantiće koju redovno obilazi Biserka Kragović, gerentodomaćica koja radi u okviru projekta Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlija.

Starica koja nas dočekuje u svom domu u kuršumlijskom naselju Pantiće teško je pokretna. Kaže da živi sama i da su joj retki gosti uvek dobrodošli da ima sa kim da se ispriča.

– Da nije moje Biserke, ja ne znam šta bi radila. Vidite da se jedva krećem i sa ovim štapom. Ona dođe i počisti, donese mi namirnice i lekove. Bez nje bi mi život bio nepodnošljiv, kaže ova starica.

Ističe da joj je gerentodomaćica koja je obilazi pet dana u nedelji „desna ruka“. Preko nje naruči svu potrebnu hranu i neophodne lekove. S obzirom da se jako teško kreće, i uređenje kuće je na Biserki Kragović koja već četiri godine radi posao gerentodomaćice.

Ovakvih slučajave starih i nemočnih je sve više u kuršumlijskom kraju. Deca odlaze za poslom u druge gradove, a njihovi roditelji ostaju sami.

Marko Filipović, predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom
Marko Filipović, predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom

Predsednik Udruženja osoba sa ivaliditetom Kuršumlija, Marko Filipović kaže da je u okviru projekta koje finansira Opština Kuršumlija, Ministarstvo za rad i boračka pitanja i Nacionalna služba za zapošljavanje uposleno 25 gerentodomaćica koje obilaze 60 starih i nemoćnih, kao i osobe sa invaliditetom kako u samom gradu, tako i u prigradskim naseljima i selima kuršumlijske opštine.

– Veliku zahvalnost dugujemo Opštini Kuršumlija koja u svim ovim projektima aktivno učestvuje i zahvaljujuću tome što su prepoznali da je ovo veliki problem uspevamo da iz godine u godine pružimo potrebnu negu našim suzgrađanima. Mogli ste da se uverite da mnogima od ovih starih ljudi je znatno olakšan život time što o njima brinu obučene gerentodomaćice, objašnjava Filipović

Inače, Udruženje osoba sa invaliditetom je najaktivnije u Kuršumliji i zahvaljujuću njihovom zalaganju i velikoj energiji predsednika Udruženja, Marka Filipovića, samo ove godine je realizovano više projekata pomoći starima i osobama sa invaliditetom na teritoriji opštine koji, zahvaljujući obučenoj i stručnoj radnoj snazi brinu o velikom broju starih i nemoćnih u Kuršumliji i okolini.

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here