Novi sjaj Nemanjine zadužbine

0

Obnova srednjovekovnog manastira Sveti Nikola u Kuršumliji započeće ove godine izgradnjom zapadne kule čime će ovaj, jedan od najnačajnijih manastira u Srbiji dobiti novi sjaj.

Prema rečima Radoljubu Vidića, predsednika Opštine Kuršumlija, lokalna samouprava je za ovu godinu izdvojila 4 miliona dinara za početak obnove manastira Sveti Nikola.

– Planom je predviđeno da se najpre sagradi zapadna kula na manastiru, da bi zatim, nakon što bude urađen kompletan plan obnove, u narednih godinu, dve bude urađena kompletna obnova. Pored lokalne samouprave, za obnovu naše najveće svetinje zainteresovana i Planinka koja će izdvojiti potrebna sredstva za uređenje manastirskog kompleksa, kazao je predsednik Vidić.

Planom je predviđeno da se uradi vizitorski centar kao i da se uredi parking prostor oko manastira.

Obnova manastira Sveti Nikola u Kuršumliji radi se pod blagoslovom patrijarha Irineja koji je i predsednik odbora za obnovu.

Manastir svetog Nikole u Kuršumliji je najstarija zadužbina Stefana Nemanje ((1166)1168—1196), koju je, zajedno sa obližnjim manastirom posvećenom Bogorodici, podigao između 1159. i 1166. godine.

Nalazi se na uzvišenju koje se uzdiže nad gradom, iznad ušća Banjske u Toplicu.

Manastirska crkva je danas obnovljena (osim jednog zvonika), a u planu je obnova kompletnog manastirskog kompleksa koji se od 1979. godine nalazi pod zaštitom države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja