Nova ekonomska cena u Predškolskoj ustanovi Neven

0

Opštinsko veće Opštine Prokuplje usvojilo je novu ekonomsku cenu za boravak dece u Predškolskoj ustanovi „Neven“ koja iznosi 850 dinara na dnevnom nivou, ali će roditelji izdvajati samo po 170 dinara pošto Opština iz budžeta izdvaja 680 dinara po detetu.

Ova cena je određena na osnovu Pravilnika o merama za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, koje je donelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Opština Prokuplje, kao osnivač Predškolske ustanove „Neven“, utvrdila novu ekonomsku cenu za boravak dece u ovoj ustanovi. Ta cena će od 1. februara 2015. godine na dnevnom nivou iznositi 850 dinara po detetu. Ovaj iznos finansira se tako što Opština Prokuplje iz budžeta izdvaja 680 dinara, a roditelji dotiraju još 170 dinara. U slučaju da dete odsustvuje iz Predškolske ustanove, cena će biti 50 odsto od ekonomske, odnosno Opština će izdvojiti 340, a roditelji 85 dinara na dnevnom nivou.

1 KOMENTAR

  1. Treba dodati da u strukturi cene od 850 dinara dnevno roditelji placaju 20% odnosno 170 dinara za dan kada je dete u vrticu odnosno 85 dinara za dan kada dete nije u vrticu. Ostatak od 80% placa lokalna samouprava. Potrebno je to reci roditeljima.

  2. Na ovaj nacin bicete u mogucnosti da znate i sami izracunate visinu racuna na osnovu broja dana kada je dete bilo ili nije bilo u vrticu. Bitno je takodje znati da visina maksimalnog racuna nece biti veca od dosadasnje, naprotiv bice manja.

  3. Tako se sprecava napredovanje bele kuge koja je u nasoj zemlji, a i u nasem okrugu uzela maha.

  4. Ovaj potez zasluzuje sve pohvale. Roditeljima ce znatnobiti smanjena suma novca koju izdvajaju za boravak svoje dece u vrticu.

  5. Odlican potez lokalne samouprave. Do sada je bilo da roditelji placaju istu sumu bilo da dete ide u vrtic ili ne, sada ce se tacno znati koliko dana ide puta kolika suma, cista racunoica.

  6. Sigurno je da ce ovakav potez opstine Prokuplje umonogome rasterititi kucni budzet gradjana i resiti jedan od glavnih problema roditelja sa malom decom.

  7. Jos jedan pokazatelj da smo krenuli pravim putem. Ovi ljudi stvarno obavljaju svoj posao na najvisem nivou.

  8. Decica i treba da odrastaju sa svojim vrsnjacima, a ne da im najranije detinjstvo prolazi kod kuce ili sa bakama i dekama pred televizorom, samo zato sto roditelji nisu bili u stanju da im obezbede boravam u vrticu. Svi se raduju ovakvoj odluci opstinskog veca.

  9. Dobro da je neko obratio paznju i na ovaj problem i resio ga na najbolji moguci nacin. Svaka cast za lokalnu samoupravu koja brine o deci i njihovim roditeljima.

  10. Uz ovakvu olaksicu, koju je omogucila nasa opstina, roditelji ce moci svojoj decici da priuste mnogo drugih stvarcica koje su potrebne za zdravo detinjstvo umesto da ih daju u vrtice.