Nemiri na Prištinskom univerzitetu zbog predloga Marka Đurića

1

Zaposleni i studenti na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici zahtevaju smenu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića zbog njegovog predloga da Vlada Srbije ukine svih 10 fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Sa druge strane, Studentski parlament Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici saopštava da „nije učestvovao u pisanju bilo kakvih saopštenja navodnih zaposlenih, studenata i profesora Univerziteta“ i naglašava da čvrsto veruje u dobre namere Kancelarije za Kosovo i Metohiju i njenog direktora Marka Đurića.

Zaposleni su sa ogorčenjem i nevericom primili vest o Đurićevom predlogu upućenog Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, da Vlada Republike Srbije u tehničkom mandatu donese odluku o ukidanju svih deset fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i osnivanju „integrisanog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici“.

Predlog su ocenili protivzakonitim i uvredljivim.

Nepodeljeno je mišljenje da bi donošenje ovakve odluke imalo nesagledive posledice po opstanak Univerziteta u Prištini kao jedne od ključnih preostalih institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji i da ona predstavlja korak ka integrisanju ovog Univerziteta u sistem takozvane Republike Kosovo.

,,Pogotovo je uvredljivo obrazloženje na kome se zasniva pomenuti predlog a u kome se navodi „da na Univerzitetu u Prištini ne postoje organi upravljanja“, što je notorna laž jer su izbori za organe upravljanja i njihovo konstituisanje obavljeno u predviđenim zakonskim rokovima i u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srbije,, navedeno je u saopštenju.

Da li se pokušajem da se na čelo Univerziteta, uz drastično kršenje njegove autonomije, postave kompromitovani kadrovi koji će poslušno sprovesti ukidanje Univerziteta, uvodeći ga u sistem takozvane Republike Kosovo, štite interesi Republike Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ili pak nečiji privatni interesi i interesi takozvane Republike Kosovo ?

Posebno je zabrinjavajuće što se ovakav predlog upućuje Vladi u tehničkom mandatu, koja prema Zakonu o Vladi, ne može donositi propise, izuzev ako se radi o potrebama države.

Zaposleni pozivaju ministra prosvete, Srđana Verbića da odbaci ovaj ,, nezakoniti predlog,, a članove Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, ,,da ne daju saglasnost na ovaj skandalozan predlog,,.

Zaposleni i studenti na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, najavljuju, kako su saopštili, od ponedeljka 28. marta pravnu borbu protiv ovog predloga, ali i proteste i zahtevaju smenu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića zbog ,,protivzakonitog i uvredljivog predloga, koji je Đurić zvanično uputio ministru Verbiću 21. marta,,.

1 KOMENTAR

 1. KO JE TAČIJEVAC A KO LAZAR NA UNIVERZITETU!

  Nacionalni interes je sve ono što država želi da postigne ili sačuva u odnosu na druge države. Kao glavni nacionalni interes ističe se: očuvanje mira, realizacija pune nacionalne bezbednosti I stalni razvoj države . A u taj razvoj podrazumeva se između ostalog i razvoj prosvetnog sistema.
  Univerzitet svake drzave pa I Republike Srbije predstavlja vitalni interes. Ako se uzme u obzir da Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici radi u specifičnim uslovima i da je svetionik srpskog i nealbanskog življa na Kosmetu, njegovim urušavanjem urušava se i nacionalni interes. Grupa profesora sa Medicinskog fakulteta preoznala je u prof dr Radetu Grbiću faktor nestabilnosti na Medicinskom fakultetu i Univerzitetu u Prištini. O tome je obavestila sve validne instance u državi. Na te primedbe odreagovao je Skupštinski odbor za prosvetu , nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije i Senat Univerziteta u Prištini zahtevajući da prof. Dr Rade Grbić podnese ostavku.
  Odbijanjem prof. Dr Radeta Grbića da podnese ostavku tumačilo se da imenovani dekan zloupotrebljava nefunkcionalan Zakon o visokom obrazovanju gde samo Vlada može da smeni dekana fakulteta. Očito da pozadina njegovog odbijanja je bila mnogo ozbiljnija.
  Zadnja dešavanja na Univerzitetu i pokušaj da prof. Dr Rade Grbić uz pomoć pojedinih osoba sa Univerziteta, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i kriminalnog miljea pokuša da formira Integrisani univerzitet govori o mnogo ozbiljnijim problemima koji se dešavaju na Univerzitetu.
  Prof dr Rade Grbić koji je doveo do urušavanja Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici započeo je moralno, intelektualno i ekonomsko rastrojstvo Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Posledice njegovog delovanja su pogubne po Medicinski fakultet. U svakom društvu, Univerzitet je odgovoran za obrazovanje, nauku, kulturu i razvoj prosvetnog sistema. Visoko obrazovanje u Srbiji modelira prosvetni sistem kroz nastavno-istraživačke aktivnosti a na Kosmetu direktno utiče na stabilnost populacije koja tu živi. Univerzitet je kao živi organizam koji pulsira a svi na prostorima Kosmeta prate te pulzacije. Kada pulzacije se utišaju stanovništvo se budi i pita se šta se dešava sa Univerzitetom? Snage koje su želele da integrišu univerzitet na njihov način izazvali su revolt studenata, profesora ali i stanovništva Kosmeta. Univerzitet je u direktnoj korelaciji i sa drugim prosvetnim, zdarvstvenim ustanovama kao i strukovnim organizacijama. Zato je krivica dekana Radeta Grbića utoliko veća jer započeto urušavanje Medicinskog fakulteta i Univerziteta u isto vreme je urušavanje bezbedonosnog sistema države. Obrazovanje i edukacija mladih kadrova su bitni za razvoj društva. Dekan koji je generator suspektnih postupaka koji su prepoznati od mnogih značajnih institucija zloupotrebljava značajnu misiju jer se nalazi u dubokoj krizi (ekonomskoj, socijalnoj, moralnoj i svakoj drugoj). Zato je potrebno da se pod hitno preduzmu sve mere za otklanjanje svih štetnih postupaka, kako bi se pronašla spasonosna rešenja za Medicinski fakultet i Univerzitet. Ovaj problem u kojem je direktno učestvovao Prof. Dr Rade Grbić uz pomoć tima koji je radio na destabilizaciji prosvetnog i zdravstvenog sistema više godina mora se rasvetliti uz pomoć nekorumpiranih profesora sa Univerziteta u Prištini. Mnogi od tih pozitivnih efekata koji će uslediti smenom prof.dr Radeta Grbića i njegovih najbližih korumpiranih saradnika mogu da se vrednuju tek sa većom vremenskom distancom i dogadjajima koji ipak moraju da se dese. To su: postavljanje novih kriterijuma vrednosti na Medicinskom fakultetu, razbijanje straha i mogucnost izrazavanja slobodne misli, nada u perspektivnost mlade generacije studenata i asistenata, afirmacija uloge Fakulteta, Univerziteta, razbijanje zabluda, smanjenje konfuzije nastavnika i sazrevanje mlade generacije da rešava ozbiljne probleme prosvetnog sistema Srbije.
  0  0

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here