Nagrađeni najzaslužniji Prokupčani

0

Na dan gradske slave Opština Prokuplje, u saradnji sa Crkvom Svetog Prokopija tradicionalno dodeljuje Plaketu i pohvalnice. Ova značajna priznanja ove godine dobili su oni koji su u proteklom periodu najviše učinili za razvoj prokupačke opštine, dajući doprinos i lični primer, kako pojedinac može da učini mnogo, ako svoje znanje usmeri na opšti interes.

Ovogodišnji dobitnik najvećeg priznanja Opštine Prokuplje, Plakete Sveti Prokopije je Radivoje Šmigić, privrednik iz Beograda, rodom iz Tovrljana, koji iako živi daleko od svog rodnog kraja nikada nije prestao da ga voli i pomaže. Zahvaljujući njegovom pregalaštvu otvorena je ponovo, nakon nekoliko decenija, četvorogodišnja osnovna škola u selu Tovrljane i počela je izgradnja crkve Sveta Petka.

Ovogodišnji dobitnici pohvalnica Sveti Prokopije su Predrag Jakovljević iz Velike Plane, Žikica Jovanović iz Prokuplja i Košarkaška ekipa prokupačke Gimnazije. Pohvalnica Sveti Prokopije je ove godine dodeljena i posthumno humanisti i uspešnom čoveku Jorgi Peknecu, zahvaljujući čijem angažovanju je otvoren pogon nemačke kompanije Leoni u Prokuplju

Pre tačno jedanaest godina na inicijativu Predraga Jakovljevića Velika Plana je dobila manifestaciju Sabor višnjara. On je i njen finansijer i u protekloj deceniji mnogi građani Srbije, ali i stranci su zahvaljujući njemu čuli za Toplicu. Uz pomoć Opštine Prokuplje Sabor višnjara je prerastao u tradicionalnu manifestaciju Dani višnje i Toplički sabor višnjara.

Kao veliki zaljubljenik u film Žikica Jovanović je putem filmske trake stvarao i slao sliku u svet, pronoseći tako ime našeg grada. Nagrađivan je na brojnim međunarodnim festivalima, a zahvaljujući Filmskom festivalu koji je osnovao u rodnom gradu, za Prokuplje se čulo u svetu.

Pred košarkaškom ekipom Gimnazijalaca su sigurno tek veliki uspesi, ali su oni već sada pokazali da zaslužuju jedno ovakvo priznanje od svog grada, jer iako su mladi, već su vrsni sportisti, a povrh svega su i odlični đaci.

Plaketu i pohvalnice Svetog Prokopija nagrađenima je uručio Njegovo preosveštenstvo vladika Teodosije, a njemu je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović poklonio reljef sa likom Svetog Prokopija.