Ministar Verbić posetiće Astronomsku stanicu kod Prokuplja

0

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić danas će u 18 i 45 posetiti Astronomsku stanicu na planini Vidojevica kod Prokuplja, gde je instaliran najsavremeniji i jedan od najvećih teleskopa na prostoru Jugoistočne Evrope, prečnika 1,4 metra.

Novi teleskop nazvan je “Milutin Milanković” , po našem čuvenom naučniku i jedno vreme direktoru Astronomske opservatorije i dvostruko je veći od onih sa kojima su do sada radili srpski astronomi. Ranije je bio teleskop prečnika 60 centimetara.

Astronomska stanica na planini Vidojevica instaliranjem ovog teleskopa postala je jedna od vodećih i najsavremenijih naučnih stanica ovakve vrste na prostoru Evrope.

Vrednost teleskopa je milion evra, a novac je obezbedila Evropska komisija za istraživanja i inicijativu i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zašto Vidojevica – jer je nebo najtamnije i najpovoljnije za astronomska posmatranja u Srbiji i vidljivost neba je na nivou najboljih posmatračkih mesta na Zemlji, npr. Čilea.

Početak rada teleskopa „Milutin Milanković“ označava početak nove epohe rada Astronomske opservatorije gde će posmatranja astronomskih objekata biti sve značajnija.