Kuršumlija ima svetskog rekordera u proizvodnji malina

6

Na samo 12 ari, porodica Novičić iz Sagonjeva kod Kuršumlije ubrala je 2 500 kilograma malina. Kažu da očekuju da uberu još oko još oko 1 700 kilograma čime će prinos nadmašiti 4 tone što je novi, nezvanični svetski rekord u prinosu malina.

Do sada je ovaj, nezvanični svetski rekord držao proizvođač malina iz Arilja koji je sa 11 ari uspeo da ubere 3,8 tona malina.

Naš sagovornik, Radiša Novičić (44) kaže da su uslovi za malinu u selu Sagonjevo gotovo idealni pa je to jedan od razloga za ovako visoke prinose koje su uspeli da ostvare ove godine.

– Gotovo idealna nadmorska visina i zemlja jesu samo preduslovi da bi se dobili ovako visoki prinosi. Daleko važnije je kako se malinjaci obrađuju. Potrebno je da se sve uradi na vreme i kvalitetno. Do malinjaka je dovedena voda i uveden sistem kap po kap za zalivanje što je posebno značajno za dobar rod. Mislim da su ovo najbitniji faktori zašto smo dobili ove godine ovako visok prinos malina, objašnjava Novičić.

On posebno ističe trgovinsku radnju „Žito“, vlasnika Živorada Janićijeviča iz Kuršumlije koja je, kao naglašava zalužna za kvalitetne proizvode za prihranu i đubrenje malina.

Malina rodila kao nikada do sada
Malina rodila kao nikada do sada

Novičić kaže i da visoke prinose ne samo maline imaju i drugi proizvođači voća iz ovog sela.

Inače, Sagonjevci su poznati kao najvredniji u kuršumlijskom kraju i ovo selo je poznato upravo po jagodičastom voću pa nije čudo da iz ovog sela dolazi novi, još uvek nezvanični svetski rekorder u proizvodnji malina.

6 KOMENTARA

Comments are closed.