Kuda Romi dalje?

0

Povodom Svetskog dana Roma danas je u Svečanoj Sali Opštine Prokuplje organizovan Okrugli sto na temu “Kuda Romi dalje?”. Okupljenim građanima se obratio predsednik Opštine Miroljub Paunović, a ispred Okružne kancelarije za romska pitanja i Udruženja “Carina” govorili su Saša Ališanović i Nenad Ališanović.

Pozdravnim rečima i rečima čestitke predsednik Opštine je otvorio konferenciju i govoreći o položaju Roma u svetu posebno se osvrnuo njihov položaj u prokupačkoj opštini i celom Topličkom okrugu. On je istakao da država maksimalno zalaže u borbi za prava Roma, za poboljšanje njihovog položaja i da se trudi da se reše gorući problemi egzistencijalne prirode, a to su problemi koji se tiču obrazovanja, zdravstvenog osiguranja, diskriminacije.

– Problemi Roma su još uvek veliki. Romi su još uvek na marginama. Imaju najmanji status u društvu i zato je naš zadatak da te probleme rešavamo, pre svega na lokalnom nivou, a kasnije na višem nivou, na nivou Vlade Republike Srbije, odnosno države. U cilju podizanja zdravstvenog, prosvetnog i kulturnog nivoa, naša lokalna samouprava sarađivala je sa OEBS-om, zatim sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj, Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, a sve u cilju unapređenja života Roma na teritoriji naše opštine, rekao je predsednik Opštine.

On je istakao da je u okviru Dekade Roma lokalna samouprava učinili mnogo, pre svega na uključivanju najmlađih Roma u sistem školstva, uz to je rešeno da svi Romi dobiju zdravstveno osiguranje, da se i kulturno uzdižu i da na pravi način neguju svoj jezik i tradiciju. Otvorena su obdaništa, škole, domovi kulture i danas su gotovo sva romska deca u našoj opštini uključena u školski sistem. Kao jedan od vodećih problema pojavljuje se nezaposlenost Roma, ali je to jedan od najvećih problema celog društva.
Predsednik je istakao da je pred Romima još težak i mukotrpan put, ali da je lokalna samouprava tu da pomogne koliko je u njenoj moći. Jedan od načina jeste i prošlonedeljno otvaranje Okružne kancelarije za romska pitanja, koja će ubuduće predstavljati centar za lociranje problema i njihovo aktivnije i efikasnije rešavanje.

Okupljenima je pozdravio predsednik ove kancelarije Saša Ališanović, a ispred Udruženja “Carina” govorio je Nenad Ališanović. U otvorenoj diskusiji učestvovali su predstavnici udruženja, direktori osnovnih i srednjih škola i građani. Kao urgentni problemi istaknuti su problem stanovanja i siromaštva, koji su u prvom planu posebno zbog kiše i pretnje od poplava. Takođe je istaknuta neophodnost obrazovanja i uključivanja apsolutno svakog deteta u obrazovni sistem.

Ova diskusija samo je deo višednevnih aktivnosti koje su pripremili u Udruženju Roma. Pored priredbi i predstava, Rome večeras očekuje koktel. Govoreći o talentu, predanosti i mogućnostima mladih ljudi iz svoje zajednice, Nenad Ališanović je završio svoje obraćanje čestitkom i sledećim rečima:

– Šta reći za narod koji u svom jeziku nema reč za mržnju, nasilje, za bes, i što je najvažnije, nema reč za rat?

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here