Kostimirane ličnosti iz srpske istorije u Prokuplju

0

U okviru projekta „Živi muzej“ koji uz podršku Opštine Prokuplje sprovodi Centar za edukaciju, razvoj ličnosti i mentalno zdravlje “Svetovid” organizovana je prva promocija kostimiranih ličnosti koji predstavljaju znamenite ličnosti iz srpske istorije.

U prokupačkom „Art Pubu“ je predstavljeno dvadesetak ličnosti koje fizički podsećaju na istoriske ličnosti kao što su Desanka Maksimović, Žanka Stokić, Mina Karadžić, Kosovka devojka, Kosančić Ivan, Jug Bogdan i druge.

– Ovakav vid komunikacije je dobar za popularizaciju muzejskih vrednosti koje se na ovaj način približavaju građanima, rekao je direktor Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju, Darko Žarić.

On je podvukao da su kandidatima za kostimirane istoriske ličnosti potrebni stručni saveti, predlozi i pozitivne kritike kako bi što vernije prikazali ne samo lik već i pihologiju ličnosti koju predstavljaju.

– Ovaj projekat je u suštini zabavan i podstiče ljude na nove zanimljive i korisne aktivnosti, kazala je autor projekta Jelena Đorđević.

Projekat Živi muzej finanasira Opština Prokuplje a sprovodi ga Centar „Svetovid“ u saradnji sa Narodnim muzejem Toplice, Domom kulture Prokuplje i Art Pubom „Blacx Fox“.