Instalirane nove meteorološke stanice u Toplici

0

Na području četiri opštine Topličkog upravnog okruga i Merošine biće instalirano 40 novih meteoroloških stanica. Sredstva u iznosu od 200 hiljada evra za instaliranje stanica obezbedila je Agencija za razvoj “TIKA” iz Turske.

– U prokupačkim selima Donje Kordince, Novo Selo, Resinac, Donja Bresnica, Prekadin i kod Poljoprivredne škole Radoš Jovanović-Selja već su postavljene nove meteorološke stanice u kojima su instalirani senzori za obradu mnogih podataka od značaja za poljoprivredu, izjavio je rukovodilac laboratorije za ispitivanje plodnosti zemljišta Vladan Marković i dodao da će se na području opštine Žitorađa postaviti šest, Blaca 13, Kuršumlije sedam, a Merošine osam meteoroloških stanica.

Po rečima savetodavca za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplja Snežane Jović najveće koristi od ovih stanica imaće poljoprivrednici.

– Agrometeorološke stanice, u kojima su ugrađeni senzori, prate i mere određene parametre, kao što su temperatura zraka, brzina vetra, vlažnost lista, temperatura zemljišta u zasadima, količina i intezitet padavina. Obradom prikupljenih podataka, koji se očitavaju u prostorijama PSS poljoprivredni proizvođači od strane savetodavaca dobijaju stručne savete i preporuke u sprečavanju mnogih bolesti u zasadima, izjavila je ona i naglasila da se sistem rada Prognozno-izveštajne službe zasniva na svakodnevnom monitoringu štetnih organizama koji se javljaju na velikom broju biljnih kultura i nanose velike ekonomske štete poljoprivrednicima.

Postavljanjem novih meteoroloških stanica na području opštine Prokuplja i drugih topličkih opština omogućiće stvaranje regije koja će, osim po proizvodnji oblačinske višnje, šljive i drugog voća, biti poznata i kao regija sa kontrilisanom proizvodnjom.